Globaliseringen av strømmarkedet er den viktigste årsaken til at norske husholdningers strømregning kommer til å skyte i været.

For tiden svinger kraftbørsen Nord Pool rundt 22-26 øre per kilowattime, mens selskapene handler strøm i langtidsmarkedet på den samme børsen for 33-35 øre for januar og februar.

Det nordiske strømmarkedet er i praksis blitt til et europeisk marked, og fra nyttår går kraftbørsen Nord Pool over fra kroner til euro i sine oversikter.

Europeiske priser

En lang og kald vinter og store mengder vannkraft vil ikke gi nordmenn noen særrabatt på strømmarkedet i forhold til europeere ellers.

— Skal strømmen være billigere i Norge enn andre steder, må det i så fall tuftes på en politisk avgjørelse, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse Energi, en av landets store kraftleverandører, til NTB.

Han mener at strøm stiller i samme kategori som olje og gass, som Norge også har store mengder av. Olje og gass en global handelsvare, som koster like mye for nordmenn som for andre europeere.

— Det er også slik at norske forbrukere har stor glede av globaliseringen i form av lavere priser på en rekke områder. Da blir det galt å unnta strømmen, mener Nygaard.

Store inntekter

At den nordiske kraftbørsen i praksis er blitt en europeisk børs vil føre til dyrere strøm. CO2-avgiftene bidrar også til en høyere prisdannelse. Den som først og fremst tjener på dette er Staten, men også andre produsenter av energi går i retning av en lukrativ framtid.

— Energi er en mangelvare i verden, og på sikt vil det bli en jevn prisstigning så vel på strøm som på olje og gass, sier Nygaard.

Vær og vind vil fortsatt bety mye for prisen på norsk vannkraft. I øyeblikket er det godt med vann i magasinene, men dette er altså ikke nok til å forhindre at en allerede høy strømpris fortsetter oppover.

Store forskjeller

Også fastprisavtalene på strøm til vanlige husholdninger har skutt i været. Billigste ettårs fastprisavtale har SKS Kraftsalg AS (38,63 øre per kWh). Samme selskap har også den rimeligste treårs fastprisavtalen (37,50 øre per kWh).

For den som sverger til den mest vanlige måten strømavtalen her i landet, standard variabel (flytende) strømabonnement, kan det lønne seg å følge med akkurat nå. Det er relativt store sprik mellom de billigste landsdekkende leverandørene og en rekke lokale leverandører som har lagt seg på en høy pris. Total Energi leverer strøm for 29,40 øre per kWh, mens Istad Kraft (Molde), som i øyeblikket er landets dyreste strømleverandør, krever 38,50 øre for den samme kilowattimen. På årsbasis utgjør forskjellen fort flere tusenlapper for en vanlig familie, alt etter forbruket.

De rimeligste

De rimeligste, landsdekkende leverandørene av strøm i midten av september 2005 (uke 37). Prisen er oppgitt per kilowattime for standard variabel strømpris ved et forbruk på 20.000 kWh per år. Moms er inkludert. Kilde: Konkurransetilsynet.

1. Total Energi ASA 29,40

2. Hafslund Direkte 30,90

3. Telinet Energi AS 30,95

4. Gudbrandsdal Energi 31,20

5. Ustekveikja Energi AS 31,48

6. Hydro Texaco 33,40

7. Tindekraft Aktiv – Tussa-24 33,70

8. Luster Energiverk AS 34,30

9. NorgesEnergi AS 34,49

10. Fjordkraft AS 34,58