Presis klokken 19.15 fredag kveld ankom kongefamilien Galleri Nygaten, for å innta en privat middag. Etter kongefamilien, var Ari Behn den første av gjestene som inntok den røde løperen.

I overkant av 300 personer hadde stilt opp på fortauet vis-a-vis galleriet, og bak solide sperringer sto et halvt hundre pressefolk tett stuet sammen, i på vente av de kongelige.

300 fremmøtte

Nøyaktig klokken 19.15 svingte Kongens bil — med kjennetegnet O 1 - inn i Nygaten, etterfulgt av en mørk Volvo tett bak. I den satt prinsesse Märtha Louise, sammen med lillebror Haakon og svigerinnen Mette-Marit.

Bursdagsbarnet var først ut av bilen, kledd i en enkel, brun kjole, med et gul-brunt sjal over skuldrene. Kongeparet og kronprinsparet var ved hennes side i løpet av sekunder, og ble møtt av hele gaten ble fylt av jubel.

De kongelige tok seg god tid til å vinke til de fremmøte. Slottes informasjonsrådgiver, Sven Gj. Gjeruldsen, stakk hodet frem, og hvisket kongefamilien noen ord. Det var alt som skulle til, før de fem snudde seg mot pressekorpset, og smilte bredt.

Lokker i håret

Mette-Marit var kledd i en enkel, sort kjole, med små volanger i kanten. Det gullfargede sjalet hun hadde trukkket over skuldrene, ga antrekket et snev av glamour. I håret hadde kronprinsessen dandert store lokker, som falt ned mot skuldrene.

Kronprins Haakon og kong Harald var begge kledd i mørke dresser, mens dronning Sonja hadde tatt på seg en enkel, blå kjole for anledningen.

Ved enden av den røde løperen, sto gallerieier Reidar Osen og tok imot de kongelige utenfor inngangen, og hilste dem velkommen med et stort smil og faste håndtrykk. Deretter trakk kongeparet, bursdagsbarnet og kronprinsparet seg ut av rampelyset, og inn i det staselige festlokalet.

Ari på rød løper

Ti minutter etter skjema, ved 1945-tiden, ankom resten av kveldens gjester i to HSD-busser. Venner fra inn- og utland har tatt turen til Bergen denne helgen, og et tredvetalls gjester deltar i den private middagen i Gallri Nygaten.

Etter at sikkerhetsvaktene hadde kommet ut av bussene, og klarert området, var Ari Behn den aller første til å skride opp den røde løperen.

Også han ble møtt av jubel, og forfatteren tok seg god tid til å vinke, vinke og smile til fotografene. Han var kledd i enkel, svart dress, med hvit skjorte.

Sveriges kronprinsesse Victoria og Danmarks kronprins Fredrik fulgte etter Behn inn i galleriet, mens pressefotografer på flere språk og dialekter ropte: "Victoria! Victoria!".

Kronprinsessen smilte, og vinket til fotografene, som sto på et par meters hold.

Det er ventet at middagen vil vare til midnatt.

Middag i Håkonshallen

Lørdag - på selve 30-årsdagen - skal bursdagsbarnet og hennes gjester reise fra Bryggen med båt til Lysøen klokken 12.00. Der blir det omvisning og konsert i Ole Bulls hjem.

Deretter returnerer de til sentrum, og klokken 15.00 skal følget vandre over Bryggen og Fisketorget. Deretter får de kongelige og deres gjester litt tid til å gjøre seg klare til fødselsdagsmiddag i Håkonshallen klokken 20.00.