INGVILD RUGLAND

Det kom frem under TV 2s mye omtalte dokumentarprogram om prinsesse Ragnhild i går kveld.

— Jeg er ikke overbegeistret for disse barna som har giftet seg, men det har ikke jeg noe med. Det er ikke mine barn, sa prinsesse Ragnhild om kronprins Haakon og prinsesse Märthas valg av partnere.

Kong Haralds søster sier hun synes synd på kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise:

— Det er synd på dem, men de har bedt om det selv. De har hatt dårlige rådgivere, sier hun.

Prinsesse Ragnhild har bodd i Brasil siden hun giftet seg for 50 år siden. Hun var den første kongelige som giftet seg borgerlig, og måtte kjempe for å få den mannen hun ville ha.

Til slutt godkjente Kong Haakon giftermålet.

Kong Haralds eldste søster gir uttrykk for at hun tror kongebarnas valg av partnere er negativt for monarkiet. Hun var til stede ved bryllupene til både kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

«Boikottet»

Programmet som ble sendt i går kveld ble tatt opp under kongeparets statsbesøk i Brasil i fjor høst. Prinsesse Ragnhild og hennes mann Erling Lorentzen fikk aldri besøk av kongeparet, slik det på forhånd var avtalt.

Det var derfor en tydelig skuffet prinsesse Ragnhild som uttalte seg om monarkiet og sin familie.

— Da min far var her, ble vi ikke boikottet som nå, sa hun.

Kong Olav besøkte Brasil i 1967, og inkluderte datteren i sitt statsbesøk.

Tidligere statsminister Kåre Willoch sier at han ikke synes TV 2 burde ha sendt programmet. Erling Lorentzen har forsøkt å overtale TV 2 til å ta ut prinsesse Ragnhilds uttalelser om familien, fordi de ikke lenger gjelder.

Feilaktig inntrykk?

— Så vidt jeg har skjønt er dette en oppfatning hun hadde for lenge siden. Da hadde jeg syntes det var hensynsfullt å la være å sende noe som kunne skape et feilaktig inntrykk av det hun mener i dag, sier Willoch til BT.

— Det er jo menneskelig at stemninger kan skifte, sier legger han til.

Heller ikke Jo Benkow har forståelse for at programmet ble sendt.

— Jeg kan ikke begripe at TV2 skal sende det, sier han.

Generalsekretær i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold, mener TV 2s vurderinger er helt riktige. Han viser til Vær Varsom-plakatens punkt om korrigeringer i intervjusituasjoner. Der står det at dette skal begrenses til faktiske feil som er gjort.

— Neste punkt er at man skal vise særlig hensyn til personer som ikke er klar over effekten av sine uttalelser og bør beskyttes mot seg selv. Dette kan være barn, berusete personer eller utilregnelige personer. Det gjelder ikke kongelige personer, sier Kokkvold.

Han sier at den eneste grunnen til å kritisere TV 2 ville være om kanalen hadde gitt etter for Lorentzens press.

Slottets informasjonssjef, Wenche Rasch, sier hun ikke har noen kommentarer til programmet eller dets innhold.

KRITISK: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, liker ikke tantebarnas valg av ektefeller. Hun gjorde selv et kontroversielt Valg da hun giftet seg med Erling Lorentzen for 50 år siden. Her er hun fotografert sammen med ektefellen i forbindelse med gullbryllupet i fjor, som ble feiret om bord i MF «Prinsesse Ragnhild». FOTO. SCANPIX