Det er ikke alle som pynter seg når de skal høre en ekte prinsesse lese eventyr. Det gjør Simen Stjernen (5). Han pynter seg alltid når han skal i teatret. I smalstripet dress som sitter som et skudd, med rød tversover og matchende lommetørkle i brystlommen, står femåringen utenfor Storsalen i Ål kulturhus og venter på å slippe inn. Simen har sett prinsessen på TV før.

— Hun er ganske flink, slår han fast.

Forretningsprinsessen

Det er fredag kveld, og to fulle hus er utsolgt på Ål. 700 mennesker vil se prinsessen lese eventyr i 45 minutter.

Småjenter med prinsessekroner, hånd i hånd med foreldre som skal overvære premieren til Märtha AS. For parallellt med bryllupsforberedelsene skal prinsessen innlede en vaskeekte og ganske så folkelig yrkeskarriere.

Prinsesse Märtha Louise virker nesten like spent som publikum i det hun entrer scenen i en fargerik, rutete kjole og høye, sorte støvler. I eventyret om Risen som ikke hadde noe hjerte på seg er hun både kongssønner, prinsesser, skrubb og gråbein. Risen er grov i målet, prinsessen lysere enn den virkelige prinsessen.

Sangprinsessen

På storskjerm bakerst på scenen flimrer illustrasjoner til eventyrene forbi. Litt langt blir det nok, det første eventyret - særlig for barna bakerst i den store salen. Selv om hun sitter der oppe på scenen, er hun i grunnen enda lenger borte enn på TV.

Prinsessen vet at det kribler i buksebaker og at godteposen raskt stjeler oppmerksomheten hvis det skjer lite langt der fremme. Derfor har hun lagt inn sanger mellom alle eventyrene, noe Simen setter pris på. Men 45 minutter er nok, og han er ikke helt begeistret for at det blir ekstranummer. Men flink var hun, synes Simen.

— Og eventyret om trollet som mistet rompen på isen var aller gøyest, røper femåringen.

Distriktsprinsessen

Riksteatret arrangerer turneen, Bentein Baardson har instruert prinsessen, og Per Christian Revholt akkompagnerer på piano.

I dag fortsetter turen med to forestillinger i Sogndal, før Otta og Røros står for tur.

EVENTYRLIG: Prinsesse Märtha Louise.
FOTO: Sigmund Krøvel-Velde, Hallingdølen