— Kjære alle sammen. Den nye prinsessens navn er Ingrid Alexandra, strålte statsminister Kjell Magne Bondevik da han offentliggjorde navnet på Slottsplassen umiddelbart etter møtet i statsråd i formiddag.

Navnet har lang tradisjon i kongeslekten. Blant annet kan navnet tolkes som en hyllest til Kong Olav, som opprinnelig het Alexander da han kom til Norge, og siden hadde det som mellomnavn.

Kongelig navn

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits nyfødte datter deler fornavn med Mette-Marits farmor, Ingrid A. Høiby.

— Ingrid er jo et kjent norsk pikenavn, samtidig også et norrønt navn og et kongelig navn i Bernadotte-slekta, fra blant annet dronning Ingrid, mor av Danmarks dronning Margrethe, fortalte statsministeren.

— Jeg syns personlig at det er et veldig fint navn. Det kombinerer et mye brukt navn, Ingrid, med et ikke så mye brukt navn Alexandra. Vi ga det uten problemer vår støtte, sa Kjell Magne Bondevik til pressen på Slottsplassen.

Mange forslag

Det har ikke manglet på navneforslag, verken før eller etter fødselen. Men utfallet av utallige avstemminger på internett hadde ingenting å si for Haakon og Mette-Marit. Navnet har vært bestemt en god stund, og bestefar Kong Harald er blant dem som fikk vite navnet først.

— Vi har gått gjennom veldig mange navn, fortalte kronprinsen på gårsdagens pressekonferanse på Rikshospitalet.

— Vi hadde en sånn bok som begynner på A, og slutter på Å, lo kronprinsen da pressekorpset prøvde å lirke navnet ut av ham.

Klokken 11.00 kunngjorde han navnet for regjeringen i statsråd. Umiddelbart etter møtet, skrev alle regjeringsmedlemmene sin hilsen til kronprinsparet i gratulasjonsprotokollen som er lagt ut på Slottet.

De heteste tipsene på forhånd var Ingeborg, Ragnhild, Astrid og Margrethe - alle navn med kongelig tradisjon.

Møter tante og onkel i dag

— Jeg syns navnet er kjempefint. Det er et flott og verdig kongelig navn, samtidig som det er et norsk navn. Veldig fint, er prinsesse Märtha Louises første reaksjon.

Både hun og Ari Behn uttrykker stor glede over barnefødselen.

— Vi er så glad for at alt har gått så fint, det er jo ingen selvfølge, sa tante Märtha Louise da paret møtte pressen i Lommedalen i Bærum i formiddag.

De to har ennå ikke møtt den nye arveprinsessen, men skal besøke kronprinsen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra senere i dag.

— Vi er også veldig glad for at det ble en jente. Det blir jo en ny tradisjon som nå skapes, og det blir veldig spennende, sa Märtha Louise.

Dåpsdato ikke fastsatt

Det er lagt ut gratulasjonsprotokoll både på Slottet og hos Fylkesmannen i Agder, hvor det er anledning for folket å skrive sine hilsener til kronprinsparet og den nyfødte arvingen.

Det er ennå ikke bestemt når arveprinsessen skal døpes, men det er klart at det blir biskop Gunnar Stålsett som vil lede seremonien.

bt.no kommer tilbake med mer.

SKAL BESØKE BARNET: Tante Märtha Louise og onkel Ari skal besøke den nyfødte i dag. -Et flott og verdig navn, var deres kommentar. <br/>ARKIVFOTO: SCANPIX
STOLT: Statsminister Kjell Magne Bondevik var kry som en hane da han i formiddag kunne offentliggjøre navnet på tronarvingen. FOTO:SCANPIX
STATSRÅD: Klokken 11 i dag orienterte kronprinsen regjeringen om navnevalget. Her hilser han på statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) og landbruksminister Lars Sponheim (V). FOTO: SCANPIX
NAVNET KLART: Kronprins Haakon idet han forlot Rikshospitalet etter fødselen i går. FOTO: SCANPIX