Si din mening om navnet

Statsminister Jens Stoltenberg fortalte offentligheten om navnet på Slottsplassen.

– Det er navn med flotte, lange og gode tradisjoner i norsk historie. Det er et navn som finnes både på fars— og morssiden, og det er et kongenavn som går helt tilbake til middelalderen i norsk historie. Sverre var jo kongsemnet som birkebeinerne tok, og vi har hatt flere konger ved navn Sverre og Magnus i norsk historie. Det er et navn vi har mottatt med glede og som vil bli meddelt Stortinget i dag, sa statsministeren til de fremmøtte.

Det er bestemt at prins Sverre Magnus ikke skal tituleres hans kongelige høyhet. Prinsen fødselsdag blir ikke offisiell flaggdag. Og det blir heller ingen salutter på bursdagen hans.

Stor villstyring

Sverre betyr "villstyring", mens Magnus betyr "stor". Det første navnet kommer fra nordisk middelalder, mens andrenavnet stammer fra latin. Dette er en tilsvarende kombinasjon som i prinsesse Ingrid Alexandras tilfelle, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

På forhånd holdt han Sverre Christian som det mest sannsynlige navnet. Og Utne er godt fornøyd etter å ha fått vite fasiten.

— Det var jo nesten, synes du ikke? Jeg synes dette var et veldig riktig navn å gi en prins. Sverre er jo et navn som både finnes som kongenavn fra Middelalderen og i Mette-Marits familie. Magnus er også et gammelt kongenavn, og betyr "stor" på latin. Syv konger har hatt navnet Magnus gjennom norsk historie. Samtidig er Magnus et populært navn i samtiden, det var det 12. mest vanlige navnet på guttebarn i fjor, forteller Utne til bt.no etter at navnet ble klart.

- Litt overraskende

At både far og sønn nå har Magnus som andrenavn (Haakon Magnus og Sverre Magnus), synes Utne er helt greit.

— Det var litt overraskende, men det går helt fint å ha samme andrenavn. Kronprins Haakon bruker ikke Magnus-navnet i offisiell sammenheng lenger, sier navneforskeren.

Han har tro på en viss kongelig smitteeffekt til navnetrendene fremover, men tror det først og fremst er Magnus som vil stige mot popularitetstoppen.

— Slike smitteeffekter er størst for navn som allerede er populære. Det ble bare født rundt 60 "sverrer" i fjor, og trenden går for tiden vekk fra slike middelalder-navn. Magnus, derimot, er et vanlig navn som nok vil bli enda vanligere fremover. Mange liker å ha et kongelig navn på barna, tror Utne.

Den nye prinsen målte 52 centimeter og veide 3944 gram da han ble født lørdag formiddag. Han er tredjemann i arverekken til den norske tronen, etter sin far og prinsesse Ingrid Alexandra.

Allerede lørdag hadde foreldrene kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon navnet på den lille prinsen nesten klart, men presentasjonen av navnet ble lagt til første statsråd.

MORS PRINS: Det første bildet av den nye prinsen, tatt av moren.
H.K.H. Kronprinsessen