Nuvaring skal settes inn i kvinnens underliv, og blir markedsført som et alternativ til p-pillen. Problemet oppstår når kvinnen skal kvitte seg med den brukte ringen. Prevensjonsmiddelet inneholder nemlig sterke østrogenlignende stoffer.

Norges naturvernforbund skriver i sitt internblad Natur & Miljø Bulletin at en enkelt ring kan forgifte 24 millioner liter vann og skape store kjønnsforskjeller blant fisk.

EU har godkjent prevensjonsmiddelet, og norske myndigheter har derfor ingen muligheter til å stoppe det. Det eneste de kan gjøre er å oppfordre folk til å kaste ringen på forsvarlig vis.

Läkemedelsverket i Sverige krever at slike prevensjonsmidler skal behandles som brennbart avfall eller leveres inn til apotek etter bruk.

— Vi er kjent med problematikken, det vil si at legemiddelet ikke skal spyles ned i toalettet. Vi understreker det overfor våre legemiddelkonsulenter. I tillegg står det i pakningsvedlegget, sier produktsjef Sveinung Bakke hos Organon, som produserer Nuvaring. De fire første månedene har Organon solgt 12 600 ringer i Norge.

FARLIG FOR FISK: Nuvaring markedsføres som et alternativ til p-pillen, men kan forgifte vannet.
FOTO: ORGANON