Nansen Senteret og Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste (NSD) er sterkt involvert i to av de fem prosjektene som vant den prestisjetunge prisen for 2005. Totalt 76 forskerteam var foreslått til årets Descartes-pris.

Vinnerne ble offentliggjort under en høytidelig seremoni i ærverdige Royal Society i London. En stolt professor Ola M. Johannessen mottok prisen Nansen Senteret i Bergen vant for miljøforskning. Administrerende direktør Bjørn Henrichsen tok imot hederen på vegne av NSD.

Hver av de fem prisvinnerne mottar 200.000 euro, eller rundt 1,6 millioner kroner. En rekke notabiliteter deltok i overrekkelsesseremonien, deriblant EUs forskningskommissær Janez Potocnik.

Første norske — Det er første gang norske forsker går til topps, og det er jo helt utrolig at Bergen vinner to av de fem prisene når Norge først skulle hevde seg i konkurransen, sier Henrichsen til bt.no.

Descartes-prisen tildeles forskerteam som har oppnådd fremragende vitenskapelige og teknologiske resultater gjennom europeisk samarbeid.

NSD er prisvinner gjennom den store europeiske samfunnsundersøkelsen i European Social Survey (ESS). Det er fem partnere i prosjektet. Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste i Hans Holmboes gate har utviklet teknologien som brukes i undersøkelsen, der 40.000 innbyggere i over 20 land svarer på spørsmål om alt fra holdninger til homofilt samliv til politikk og økonomi.

NSD er også ansvarlig for databehandling og formidling, og er offisielt arkiv for det enorme og unike datamaterialet som ligger åpent tilgjengelig på Internett.

Klimafunn i Arktisk - Det har aldri skjedd før at et samfunnsvitenskapelig prosjekt vunnet Descartes-prisen. Derfor er dette dobbelt hyggelig for oss. Denne prisen henger svært høyt, sier Henrichsen.

Professor Ola M. Johannessen ved Nansen Senteret har ledet prosjektet «Klima og Miljøendringer i Arktisk». Et av hovedfunnene er at det arktiske isdekket er under fullstendig omveltning som følge av den globale oppvarmingen.

Klimamodellene til Johannessen og hans kolleger viser at isen kan bli helt borte på sommerstid i de arktiske områdene. Forskere ved Nansen Senteret/Mohn Sverdrup Senteret og Geofysisk institutt ved UiB har deltatt i prosjektet i ti år, og samarbeidet med kolleger i Russland og Tyskland.

Prispengene skal i første rekke brukes på ny arktisk forskning, opplyses Nansen Senteret/Mohn Sverdrup-senteret i en pressemelding.

Les mer om prisvinnerne i lørdagens papirutgave av BT.