— Jeg tror det finnes en slags Gud. Men jeg er ikke sikker på om det er den samme som de snakker om i kirken, sier Berit Hassel. Hun liker å gå i Ilen kirke - for å føle atmosfæren og stemningen av høytid.

— Jeg hører ikke alltid på hva som blir sagt, men jeg mediterer og opplever noe åndelig. Dessuten er jeg glad i å synge, forteller hun. Gerd Åberg mener det finnes «noe» der ute, mellom himmel og jord. Hun er aktiv fagforeningskvinne, og travelt opptatt. Men menighetsbladet går hun rundt med. Og kirken har en plass i hennes liv. Ikke den norske statskirken, men Ila-kirken, som hun sier.

Prest som bryr seg

De tre kvinnene gir gammelpresten Ole Møllerløkken æren for at kirken betyr så mye folk i nabolaget.

— Han bryr seg om folk, og dømmer aldri. Det har gjort noe med oss. Han har skapt en kirke som er åpen for alle - uavhengig av status, legning eller hudfarge. Der samles folk både når det skjer noe trist eller noe gledelig, sier de tre.

Bispestriden i Oslo har de fulgt.

— Hvis vi hadde fått en prest med tilsvarende synspunkter, hadde jeg meldt meg ut tvert. Jeg liker ikke når en prest eller biskop opphøyer seg til en liten Vårherre, og sier at du får komme inn, mens andre må stå utenfor, sier Berit Hassel.

Morsomt i menighetsrådet

De tre Trondheims-kvinnene tror det finnes mye skjult religiøsitet i Norge. Mange mennesker er på søken etter åndelige opplevelser, men føler seg fremmede i den vanlige kirken.

— Da jeg vokste opp i Oppdal, gikk jeg en del i kirken. Men menighetsrådet opplevde jeg som noen strenge, eldre mennesker som alltid var ute med pekefingeren. Og jeg var fast bestemt på at jeg aldri skulle være med i noe menighetsråd. Men da presten kakket på vinduet her i Ila og spurte om jeg ville være med, svarte jeg ja. Det ble en spennende og morsom periode, forteller Eva Reppe.

I bydelen er det et aktivt miljø, med lag og foreninger. De samarbeider med kirken.

— Den tidligere presten deltar også, nå som en av oss. Men de er ikke så verst, de nye vi har fått heller, sier Eva Reppe, Gerd Åberg og Berit Hassel.

PÅ KIRKEBAKKEN: Gerd Åberg, Berit Hassel og Eva Reppe tror det finnes mye skjult religiøsitet i det norske samfunnet.<p/>FOTO: MARIA GOSSÉ