Breivik har minst 76 liv på samvittigheten etter bombeangrepet i Oslo og skytemassakren på Utøya sist fredag. Tirsdag kveld ble han overført til Ila fengsel og sikringsanstalt, der han i første omgang skal sitte åtte uker i varetekt.

Kaos i mage og hode

Fengselsprest Odd-Cato Kristiansen på Ila har så langt ikke snakket med 32-åringen.

Når og om det skjer, så vil det være umulig å forberede seg, mener presten.

— Jeg vet jo ikke om han vil snakke med meg, da. Jeg er villig til å snakke med ham, hvis han vil det. Men det er umulig å være mentalt forberedt på å møte et slikt menneske. I en slik situasjon må jeg bare gjøre mitt beste, med det kaoset jeg da vil oppleve både i hodet og i magen, sier Kristiansen.

Utelukker trøst

Presten er usikker på hva en slik samtale vil dreie seg om, men trekker opp noen grenser for seg selv. Eventuell trøst tror han ikke han vil være i stand til å gi, om et slikt ønske skulle komme.

— Foreløpig er jeg ikke forberedt på å gi trøst, så ærlig må jeg være. Jeg er ikke der nå. Om det er trøst han trenger i denne situasjonen, er jeg slett ikke sikker på, sier Kristiansen.

To verdener

Den erfarne presten er samtalepartner med drapsmenn, overgripere og pedofile. Han ser for seg at et møte med Breivik vil bli noe helt for seg selv.

— Det sitter mange på Ila med mye på samvittigheten, men jeg finner ikke noe å sammenligne med. Han og jeg, vi tilhører to forskjellige verdener. Min tro og mitt menneskesyn er jo ganske langt unna hans, for å si det forsiktig. Så vi får se. Det er umulig for meg å vite hva han eventuelt vil snakke med meg om. Samtidig er han jo ikke fratatt alle rettigheter, han skal møtes han også. Så den utfordringen må vi ta, og den skal vi klare.

Usikker på ham

Om Kristiansen har noe budskap til Breivik, gjennom presterollen, svarer han:

— Nei, ikke foreløpig. Det må jeg avpasse. Jeg er usikker på hva jeg har mulighet til å nå inn med. Det må jeg ta i situasjonen og i øyeblikket, om han i det hele tatt ønsker å snakke.

Breivik er fengslet på isolat de fire første ukene, og har derfor kun mulighet til å ha kontakt med sin advokat og en prest i tillegg til fengselsbetjenter og politiets avhørsfolk.