Ett av fem barn som har deltatt i en stor undersøkelse i Storbritannia sier de spiser potetgull en eller flere ganger per dag. Med potetgullet får barna også i seg store mengder salt, fett og sukker, het det på den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider mandag.

Store plakater med bilde av en pike som heller i seg matolje er nå satt opp over hele landet, med teksten «det som havner i potetgullet, havner i deg». Næringsmiddelindustrien i Storbritannia kritiserer denne kampanjen som «skremselspropaganda».

Men stiftelsen for hjertehelse British Heart Foundations leder mener potetgullet er en alvorlig trussel mot barnas langsiktige helseutvikling.

— Økende overvekt og stadig flere tilfeller av diabetes type 2 blant barn skaper et mørkt bilde, sier professor Peter Weissberg.

Britene er Europas største potetgullspisere, med et forbruk som i fjor kom opp i 268.000 tonn. Dette var riktig nok en nedgang på 12 prosent i forhold til 2002, men det tilsvarte likevel et tonn potetgull hvert tredje minutt.