Valgstyret i Bergen har bestemt at det kun skal være mulig å avgi forhåndsstemme i kommunale lokaler. Posten kom med et tilbud om å ta ansvar for forhåndsstemmene, men kravet på 3,5 millioner kroner blir for dyrt.

Fra 11. august blir det mulig å avgi forhåndsstemme i de offentlige bibliotekene på Nesttun, Landås, Vestkanten, Oasen, Åsane senter, Kommunehuset på Laksevåg, kulturhuset i Ytre Arna og på hovedbiblioteket i sentrum..

I tillegg blir det opprettet stemmelokaler ved Arna bydelsadministrasjon på Øyrane Torg, Årstad bydelsadministrasjon på Ulriken skole, Ytrebygda bydelsadministrasjon på Fanatorget, Bergen rådhus, Kemneren i Neumanns gate 1 og ved Årstad Servicesenter.

Så lenge posten hadde ansvaret for forhåndsstemmene var det mulig å stemme også før sommerferien. Valgforsker Frank Aarebrot tror en kommunal overtakelse og kortere periode vil bety noen nedgang i valgdeltakelsen. Han er derimot skuffet over at den gamle ordningen med angrefrist ikke er kommet tilbake.

— Før Posten overtok ansvaret, var det mulig for den som hadde avgitt forhåndsstemme å angre på valgdagen. Denne ordningen burde vært innført på ny. Tenk om du fikk en Søviknes-sak en uke før valget, hadde forhåndsstemt på Frp og ikke fikk mulighet til å stemme på ny. Hele poenget med valgkampen er jo at man skal ha mulighet til å påvirke velgerne, og da må det være angrefrist. Det er en grunnleggende demokratisk rett, sier Aarebrot.

Ved kommunevalget i 1999 valgte 21.237 bergenser å forhåndsstemme.