– Vi fant ut at det er mulig for datakyndige å gå via vår tjeneste og finne fram til personnummeret til personer, dersom man har riktig navn og fødselsdato. Da vi fant ut dette, stengte vi tjenesten umiddelbart, sier pressesjef Kjell S. Rakkenes i Posten Norge til NTB.

Studenter ved Universitetet i Bergen som forsker på ID-tyveri, har ifølge NRK vist fram et program som gjør det mulig for kriminelle å stjele andre personers identitet. Det er blant annet mulig å bestille kredittkort i andre personers navn dersom man får tak i slike opplysninger.

Ikke akseptabelt

Rakkenes forteller at han ikke er kjent med at noen har klart å misbruke Postens kunders personnumre ennå.

Datatilsynet var i helgen klar på at selskaper som lekker kundeopplysninger på denne måten må stenge tjenesten.

– Men dette er en svakhet ved systemet som vi ikke kan akseptere. Derfor var vi nødt til å stenge tjenesten sist fredag, sier Rakkenes.

Sikkert system

Muligheten for omadressering på nettet og oppbevaring av elektronisk post er derfor borte fram til en helt ny løsning er klar 1. oktober. Denne løsningen har vært planlagt lenge og innebærer blant annet bruk av pinkoden på skattekortet.

– Dette er et helt sikkert system. Det vi nå må gjøre er å se om vi klarer å utbedre feilen før denne datoen, sier Rakkenes.

For Postens kunder må foreløpig omadressering skje via telefon eller utfylling av en blankett som leveres eller fakses Posten.