KJELL T. BARØY, NTB

Mandag åpner en krisetelefon for folk som sliter med spilleavhengighet. — Et bra tilbud som forhåpentlig vil redde mange unge fra spillegalskapens elendighet, sier spilleavhengige Hans Christian Flytøren.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) åpner telefonen, som skal drives av Sykehuset Innlandet, Sanderud. Lotteritilsynet får ansvaret for markedsføringen.

Så gikk jeg på en smell og sprakk et par ganger. Det ble et par tusen kroner i tap i begge rundene. Men nå har jeg ikke spilt på to år, sier Flytøren til NTB.

Han sier han er glad for tilbudet om en krisetelefon, men har sin tvil om godt voksne og eldre spilleavhengige kommer til å benytte seg av tilbudet.

— Dess hardere man sitter i saksa, desto vanskeligere er det å innrømme at man trenger hjelp. Det er min erfaring, sier Flytøren til NTB.

Løgner og bedrag

Hvorfor det er så vanskelig å bryte avhengigheten, mener fagfolkene å vite mye om: Løgner og selvbedrag blir raskt en vesentlig del av hverdagen for den som spiller og taper mye. Mønstret går igjen, fra person til person:

— Taper de, kommer suget etter å vinne tilbake det tapte. Vinner de, vil de vinne mer. Men det gjør de ikke. De taper, sier spesialkonsulent ved Østnorsk kompetansesenter, Finn Gyllstrøm til NTB.

Han beklager at det ennå ikke finnes noe riksdekkende behandlingstilbud til spilleavhengige.

— Behovet for et slags «rikshospital» for spilleavhengige er stort. Mange av pasientene trenger å komme bort fra sitt vanlige miljø, som del av behandlingen, sier Gyllstrøm.

Redningen

Stiftelsen Renåvangen ble redningen for Flytøren. Behandlingen ble gjennomført i Rendalen midt mellom Oslo og Trondheim. Men Rendalen var et forsøksprosjekt, som nå er nedlagt på grunn av pengemangel.

— Tilbudet eksisterer ikke lenger for spilleavhengige, bare for rusmisbrukere, sier Gyllstrøm.

Han sier situasjonen på landsbasis er blitt noe bedre de siste årene: Det eksisterer om lag 25 tilbud, men hjelpeapparatet er dårlig utbygd. De tre nordligste fylkene er dårligst stilt. De har bare ett tilbud. Det er i Tromsø.

Hjelp på nettet

Samtidig med krisetelefonen, blir det fra mandag også ny hjelp å få på nettet. Nettsiden www.hjelpelinjen.no, opprettes i et forsøk på å sluse inn folk som sliter med spilleavhengighet, men ikke helt våger å søke hjelp.

— Nettstedet blir ingen konkurrent til hjelpetelefonen; men et sted spilleavhengige kan søke mer informasjon om hva de kan gjøre for å få hjelp, sier informasjonsrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet til NTB.

Han forteller at Lotteritilsynet har iverksatt en større undersøkelse for å kartlegge omfanget av spilleavhengighet i Norge. Resultatene vil bli offentliggjort i månedsskiftet mai-juni. At tallene kan bli høye, tyder en tilsvarende undersøkelse fra Sverige på. Om lag 2 prosent av svensker mellom 15 og 74 år har spilleproblemer, ifølge undersøkelsen.

Men Finn Gyllstrøm, som også er styremedlem i Norsk forening for pengespillproblematikk, frykter problemet kan være større i Norge enn over Kjølen: Mens svenskene i snitt spiller for 3.500 kroner i året, bruker nordmenn 6.500 kroner årlig på spill.

<b>SPILLEGAL:</b> I løpet av fem år tapte postbud Hans Christian Flytøren 700.000 kroner på spilleautomater. Han tror mange unge vil ha nytte av krisetelefonen som nå opprettes for å hjelpe spilleavhengige. <p/> FOTO: TOR RICHARDSEN/SCANPIX