Foto: Ørn Borgen

At amerikanerne er verdensmestre i bruspøsing, overrasker de færreste. Men visste du at Norge følger hakk i hel.

— Bare USA og Irland har et høyere forbruk av brus enn det vi nordmenn har. Vi er helt i verdenstoppen, sier forsker Geir Wæhler Gustavsen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Sjokktall

I forbindelse med sitt doktorgradsprosjekt, holder han nå på å kartlegge brusforbruket her til lands.

Tallene han presenterer i rapporten «Trender i forbruket av brus», er nedslående lesing for helseprofetene. For sukkerbombene på flaske, er nesten blitt norsk nasjonaldrikk.

Her er noen av Geir Wæhler Gustavsens funn. * Fra 1992 til 2001 økte nordmenns gjennomsnittlige brusforbruk med hele 30 prosent. Vi drikker 115 liter brus i snitt pr. år. Eller: En liten flaske hver eneste dag!

  • I 2002 ble det kjøpt 525,5 millioner liter brus i Norge. Brus har nå passert melk på drikketoppen. Men fremdeles er det et stykke igjen til kaffe og vann, som er fremdeles er nordmenns favoritter.
  • Enslige under 45 år har det høyeste forbruket. Her finner man «verstingene» ý de som heller innpå store mengder sukkervann i løpet av en dag. Fem prosent av alle under 45 år, drikker mer enn en liter brus om dagen.

Gir halvliteren skylden

Wæhler Gustavsen er nå i ferd med å se nærmere på hva som kan forklare den enorme brusforbruket her til lands

— Økt reklame er en trolig forklaring. I perioden 1995 til 1999 har reklameaktivitetene for sukkerholdig brus her til lands økt med 100 prosent. I samme periode har reklamen for sukkerfri brus steget med 600 prosent. Reklameaktiviteten for andre drikkevarer som juice, saft og melk har i samme periode holdt seg relativt uendret, forklarer han.

— Dessuten kan det være et moment at 0,5-literen med skrukork har erstattet glassflaskene på 0,33 liter med jekke-kork. Det fører nok til økt forbruk, tror Gustavsen.

Brusforskeren trekker også frem pris som en nøkkelfaktor.

— Melk har relativt sett steget mer i pris en brus de siste årene.