Han mener norsk politi ikke er rustet eller organisert til å møte den nye råskapen fra enkelte kriminelle miljøer.

— Det er en økende frustrasjon i politiet. Jeg frykter for motivasjonen, spesielt til yngre polititjenestemenn, sier Sangolt til Bergens Tidende.

I et brev til politimester Vidar Refvik i Hordaland politidistrikt tar den erfarne politimannen bladet fra munnen. Politidrapet i Stavanger utløste skrivekløen.

AG3 og gass

I 25 år har han tjenestegjort i politiet før han tok permisjon og ble Høyre-ordfører i Sund kommune. Om tre års tid håper han å være tilbake i uniform.

— En gang politimann, alltid politimann. Jeg har fortsatt gode kontakter i politiet, og jeg registrerer en frykt som ikke bør få spre seg til publikum. Men faren er der, sier 55-åringen.

Han er kritisk til organiseringen, antallet ledige stillinger, svekket beredskap og innsparinger i politiet de siste ti årene, en periode han har fått studere som politiker med fortsatt åpne kanaler til etaten.

— Etaten har mistet handlekraft. Kontakten med publikum som utøver av myndighet, er i ferd med å bli overtatt av sivile vektere. Vi ser en utvikling hvor kriminelle tar i bruk AG3 og gass, utstyr for å føre regulær krig i gatene. Det har skjedd noe på bare ti år, som verken Ingelin Killengreen eller Politidirektoratet har tatt inn over seg, hevder Sangolt.

- Ikke bryr seg

Han var i flere år operativ uteleder i Laksevåg-politiet. Han er blitt skutt på, og vært på en rekke skarpe oppdrag som hundrefører med våpen i hånd.

— Hvis ikke politiet snart rustes opp til å kunne møte virkeligheten, frykter jeg utviklingen. Mange politifolk ringer meg og gir uttrykk for sin frustrasjon. Den kan føre til apati, og i verste fall politifolk som ikke bryr seg. En meget skummel utvikling.

Men kritikken kommer sjelden frem i mediene. Sangolt tror mange er redde for at kritikk tolkes som mistillit til ledelsen.

— Og noen frykter det kan ødelegge karrieren. Jeg skryter gjerne av politimesteren, men rammene er for små, sier Sangolt.

— Er du veteranen som egentlig bare mener at «alt var bedre før»?

— Jeg mener dette er objektivt. Og jeg har skrevet et brev til politimesteren i oppgitthet.

ADVARER: - Politifolk som møter ild fra AG3 havner i rene dødsfeller. Politiet må rustes opp til å takle utviklingen, sier Albrigt Sangolt. Han mener å ha sett en nedbygging av politiet som går på motivasjonen løs, og sier han får mange telefoner fra frustrerte politifolk.<br/>Ftoo: EIRIK BREKKE