SV-leder Kristin Halvorsen var befriende klar i går ettermiddag. Hun fnøs av regjeringens forhandlingstilbud og kalte det useriøst. Halvorsen sa også at «folk flest er lei spillet» og at det for henne er «uforståelig hvilken strategi regjeringen har for å overleve.»

Uforståelig er riktig uttrykk til rett tid. Det eneste regjeringspartiene oppnår med å invitere SV til forhandlinger er å vise at det er en umulighet — både politisk og økonomisk. Det er ingen kriseforståelse, verken hos velgerne eller politikere, som åpner for en så aparte løsning. Gårsdagens invitasjon til SV kan bare forstås som nok en brikke i et spill partiene selv strever med å forstå. Det kan nesten virke som om regjeringen har rotet bort bruksanvisningen til sitt eget spill.

Frp vil koste dyrt

Hva skjer nå? Et forlik med SV er altså skrinlagt. Arbeiderpartiet har brutt forhandlingene og Jens Stoltenberg avviser også tanken på å støtte regjeringens forslag subsidiært. Da gjenstår bare Frp - hvis regjeringen skal unngå kabinettspørsmål og landet slippe spekulasjoner om en regjeringskrise.

Et forlik med Frp vil fortsatt koste dyrt. Bergens Tidende har tidligere skrevet at partiet vil si seg fornøyd med en pakke på 5-5,5 milliarder kroner. Det er smertefullt så det holder for regjeringen, men alternativet kan ende i omfattende økonomisk og politisk uro.

Ingen utelukker imidlertid at Frp bevisst styrer mot en kriseliknende situasjon for å tvinge frem et kabinettspørsmål. Hensikten er selvfølgelig nok en gang å kunne fremstå som regjeringens reddende engel. Regjeringen vil trolig strekke seg meget langt for å unngå en slik situasjon. Med langt menes at de fortsatt har penger å putte i forhandlingspotten. Ap ble tilbudt vel 3 milliarder kroner på neste års budsjett. Frp vil garantert få mer enn det - hvis et forlik blir fremforhandlet i siste liten og det kan bli vanskelig for Frp å si nei takk til en slik sjenerøsitet. Det skal for eksempel ikke bli lett for en Carl I. Hagen å si nei takk til 10.000 kroner til hvert eneste pensjonistektepar i landet.

Må samarbeide med Frp

Det er ingen tvil om hvem regjeringen bør inngå et forlik med - hvis vi ser litt frem i tid. En skal ikke ha lest mye av Sem-erklæringen for å forstå at det bare er Frp som kan sørge for at regjeringen får flertall for sine kommende budsjetter. I Sem-erklæringen er det lovet skattelette for samlet 31 milliarder kroner i stortingsperioden. I 2004 og 2005 vil skattetrykket lette med rundt 14 milliarder kroner - og det er i hovedsak personbeskatningen som vil bli redusert. Det innebærer en politisk vridning ingen andre partier enn Frp kan støtte opp om. Hvorfor regjeringen da finner det opportunt å involvere SV og Ap i årets budsjettprosess, fremstår dermed som uforståelig, slik Kristin Halvorsen uttrykte det.

Alle partier vil de nærmeste dagene bli tvunget til å vise frem flere av kortene sine, og det er ikke bare trumfkort. Finanskomiteen skal avgi sin innstilling om statsbudsjettet onsdag i neste uke. Alle partier vil da skrive inn sine merknader til budsjettet, og alle må dermed også vise hvordan de tenker å få sine respektive budsjettløfter til å gå opp. De vil med andre ord vise hvordan ulike løfter skal finansieres.

Avklaring 27. november

Samtidig vil vi trolig få vite mer om hvordan regjeringspartiene tenker seg en løsning når Stortinget skal debattere budsjettet 26. og 27. november. Det skyldes at også regjeringen kan komme til justere sitt eget budsjett gjennom innstillingen. Hvis de endrer budsjettet i retning av det Ap ble tilbudt i forhandlingene, må det forstås som at de søker støtte i den sosialdemokratiske leiren. Justerer de budsjettet i retning av tilbudet Frp fikk, er det selvfølgelig et frieri til Carl I. Hagen - det kan for eksempel bety at de legger inn de nevnte 10.000 kronene til pensjonistektepar.

Hvem som blir sittende med Svarte-Per er det i dag ikke lett å ha noen klar oppfatning om. Spillet rundt budsjettet kan komme til å pågå helt til den 27. november.

VENNELØS REGJERING: Et budsjettforlik med SV ble skrinlagt i går etter at Arbeiderpartiet brøt forhandlingene tidligere på dagen. Da gjenstår bare Frp - hvis regjeringen skal unngå kabinettspørsmål. Men et forlik med Frp vil koste dyrt. Her blir KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun, Høyres Oddvard Nilsen og SV-leder Kristin Halvorsen intervjuet etter at de hadde hatt et sonderingsmøte i går. FOTO: SCANPIX