Det hele begynte med at politimannen beskyldte en kvinne i 50-årene for å ha parkert slik at hun hadde skrapt opp lakken på bilen hans.

Politimannen var ikke i tjeneste. Han var på handletur med familien og kjørte en privatbil, da basketaket oppsto utenfor et kjøpesenter i Sandvika i Bærum i mai 1999, skriver Aftenposten.

«Voldsomt og brutalt» Kvinnen, som er utdannet fotograf, har forklart at politimannen virket både aggressiv og uberegnelig da han angrep henne fysisk etter først å ha brukt grov kjeft. Han skal ha holdt henne i et jerngrep rundt det ene håndleddet, slått henne i brystet, tatt kvelertak og presset henne ned mot bagasjelokket på bilen med ansiktet ned.

To øyenvitner og kvinnens datter støttet langt på vei hennes versjon av det som skjedde. «Voldsomt og brutalt. Det er ikke slik man behandler mennesker», har en kvinnelig lege sagt i sin vitneforklaring til Sefo.

Det andre vitnet, som er seniorkonsulent, forklarte at han oppfattet den store og veltrente politimannen som voldelig.

Politimannen, som er i begynnelsen av 30-årene, nekter for å ha brukt vold mot kvinnen. Til Sefo har han forklart at det var hun som ble «helt vill», at hun sparket og slo — og at han grep henne rundt begge håndledd i et forsøk på å roe henne ned.

Klaget til Riksadvokaten En ting er de to enige om: Da kvinnen nektet å skrive skademelding og sa hun ville tilkalle politiet, sa mannen at dette ikke var nødvendig fordi han selv var politimann.

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo), konkluderte etter avhør av parter og vitner med at politimannen burde få 2.000 kroner i bot, subsidiært fire dagers fengsel.

Kvinnen klaget til Riksadvokaten, som opprettholdt henleggelsesvedtaket fordi klagefristen på tre måneder var utløpt. I to måneder hadde klagen versert internt i påtalemyndigheten før den omsider nådde fram — men for sent til at den kunne behandles.

Jusprofessor Anders Bratholm, som har bistått kvinnen juridisk, setter et stort spørsmålstegn ved henleggelsen, og mener statsadvokaten har utvist dårlig skjønn.

NTBOslo