PÅL ANDREAS MÆLAND

ROY HILMAR SVENDSEN

Ranet midt i Stavanger sentrum i dag tidlig ser ut til å være et av tidenes mest brutale og best planlagte ran i Norge.

Politimester Olav Sønderland bekreftet på en pressekonferanse i formiddag at en politimann var skutt og drept under ranet. Politimannen satt i en av politiets kommandobiler da han ble truffet.

Raner skutt og såret

Også en av ranerne skal ha blitt skutt og såret under skuddvekslingen, fortalte Sønderland. En sivil politimann ble tatt som gissel en kort periode.

Ranerne var utstyrt med maskinpistoler, rifler, pistoler og granater med CS-gass. Øyenvitner har forklart at så mange som ti ranere kan ha vært involvert i ranet.

— Dette er profesjonelle folk som er kraftig bevæpnet. Vi må bruke alle tilgjengelig midler for å stanse slike folk, sa politimesteren.

BTs reporter på åstedet forteller at Domkirkeplassen fortsatt var avstengt i 13.30-tiden. Væpnet politi var på stedet, men bankbygningen er nå gjennomsøkt av politiet.

Alt tyder dermed på at ranerne har klart å komme seg unna.

Forbipasserende beskutt

Ransmennene skal ha brukt slegger for å slå seg inn i Norges Bank fra Handelens Hus, skriver Aftenbladet.no. Samtidig har de knust vinduer og kommet seg inn på den måten. I Norges Bank holder Norsk Kontantservice til. Herfra sendes det ut penger med verditransportbiler om morgenen.

Det ble i løpet av ranet løsnet en rekke skudd mot politiet og mot tilskuere på Domkirkeplassen, melder NRK. Også politiet løsnet skudd.

— Først hørte jeg en eksplosjon fra lokalene. I tillegg så jeg et par væpnede ranere ved Domkirken, ventende på at et eller annet skulle skje, sier øyenvitnet Geir Gjervan til NRK.

Flere tilfeldig forbipasserende havnet midt i dramaet, og forteller at de ble beskutt av ranerne. En syklist måtte kaste seg ned bak ranernes fluktbil under skuddvekslingen.

Brann ved politikammeret

Like før ranet ble en varebil satt fyr på foran politikammeret i Lagårdsveien for å hindre en effektiv utrykning.

Samtidig kastet en forbipasserende bil røykgranater mot politikammeret, og strødde spikre i veien slik at forfølgende politibiler skulle punktere.

En bil ble også forlatt i rundkjøringen ved teateret, slik at trafikken ble hindret også der.

Det var firmaet Norsk Kontantservice som ble ranet, et firma som er eid av Norges Bank, DnB NOR Bank ASA, Fokus Bank ASA, SpareBank 1 Gruppen ASA, Terra Gruppen AS og Sparebanken Hedmark.

Det koordinerer og leverer verditransporter med norske kroner og valuta, fylling, tømming og oppgjør fra automater, tømming av nattsafe og oppgjør for næringskunder, og har kontorer sammen med Norges Bank i Stavanger.

Jager ranerne

I følge Rogalands Avis har politiet sperret av veiene ut fra sentrum av Stavanger. Tre brennende biler som settes i forbindelse med ranet ble funnet i nærheten Ullandshaugtårnet.

Øyenvitner forteller til bt.no at politiet nå leter etter ransmennene i naturområdet Sørmarka, blant annet ved hjelp av helikopter. En stor politiaksjon pågår samtidig over hele Nord-Jæren.

Kripos opplyser til bt.no at seks tjenestemenn har reist til Stavanger for å bistå med taktisk og teknisk etterforskning.

Mange store ran

Ranet i Stavanger føyer seg inn i rekken av store pengeran som er gjennomført i Norge de siste fem årene, melder NTB:

  • 26.10.1998: Pengetransport fra Securitas ranet for 15 millioner kroner ved Sparebanken NOR i Ytre Enebakk.
  • 26.04.1999:Pengetransport fra Securitas ranet på Lillestrøm Torg. Utbytte 1,5 millioner.
  • 02.06.1999: Pengetransport fra Securitas ranet i Mjøndalen. Utbytte 5 millioner kroner.
  • 28.12.1999: DnBs tellesentral på Løren i Oslo ranet for om lag 30 millioner kroner.
  • 09.06.2000: Falkens pengetransport ranet for 10 millioner kroner i Larvik
  • 14.08.2000: DnBs tellesentral på Løren ranet på ny, denne gang for over 50 millioner kroner.
  • 12.10.2001: Gjensidige NORs filial på Bryn i Oslo ble ranet for om lag 20 millioner da 600 bankbokser ble tømt.
  • 14.12. 2002: Vaktservice i Drammen ranet for 10 millioner
  • 27.10.2003: Stort angrep mot Postens Brevsentral endte med minimalt utbytte. Stedet hadde like i forveien opphørt å være kontantdepot for postkontorene.
  • 05.04.2004: Norsk Kontantservice i Stavanger ranet for et ukjent beløp.
ÅSTEDET: Norges Banks lokaler på Domkirkeplass i Stavanger. Politimennene som ble skutt satt i denne bilen.
STAVANGER AFTENBLAD