Spesialenheten for politisaker er i full gang med etterforskningen etter at en polititjenestemann skjøt og skadet en mann på St. Hanshaugen i Oslo lørdag morgen. Tilstanden til mannen er stabil.

– Vi vil avhøre polititjenestemannen som løsnet skudd og alle polititjenestemennene som var til stede. Vi kommer også til å avhøre personen det ble løsnet skudd mot og eventuelt andre vitner, opplyser Anniken Qvale, regionleder for region øst i Spesialenheten for politisaker til NTB.

Spesialenheten var i full gang med avhørene i 14-tiden lørdag ettermiddag.

Stabil

Det var i 6.30-tiden lørdag morgen at skytingen skjedde i Bjerregaards gate på St. Hanshaugen. En politipatrulje skulle sjekke to menn, som plutselig rettet våpen mot polititjenestemennene. Etter at flere patruljer kom til stedet ble situasjonen på et tidspunkt vurdert som så truende at den ene polititjenestemannen valgte å skyte mot den ene mannen.

– En polititjenestemann så seg nødt til å avfyre ett eller flere skudd. Utfallet er at en mann ble truffet. Mannen er brakt til sykehus og vi har fått opplyst at tilstanden er stabil, sier Anniken Qvale.

Sykehuset har overlatt til politiet å informere om skadeomfang og tilstand på mannen som ble skutt. Det er foreløpig ikke kjent om mannen har alvorlige eller lette skader.

Stakk av

Politiet varslet rutinemessig Spesialenheten for politisaker som etterforsker politiets opptreden, men foreløpig kan ikke Qvale si noe om vurderingene som ble gjort da en av polititjenestemennene valgte å løsne skudd.

De to mennene skulle sjekkes i forbindelse med et biltyveri tidligere på morgenen, skriver VG Nett.

– Politipatruljen skulle sjekke et par personer i en annen sak etter at disse hadde stukket fra politiet. I den forbindelse ble flere politipatruljer truet med våpen, opplyser operasjonsleder Bjørn Ølstad til NTB.

Kripos

En annen person ble pågrepet i forbindelse med skytingen. Hva denne personen foreløpig er siktet for er ikke kjent. Foreløpig kan verken politiet eller Spesialenheten si om det ble løsnet skudd mot politipatruljene.

– Foreløpig kan vi si veldig lite om hva som har skjedd. Kripos er koblet inn i saken og har foretatt åstedsundersøkelser, sier Qvale.

Qvale kjenner ikke mannens alder eller bakgrunn, men bekrefter imidlertid at Spesialenheten har som mål å få avhørt ham. Avhørene av de involverte polititjenestemennene vil trolig bringe på det rene om det ble gitt tillatelse til å skyte.

– Jeg vet foreløpig ikke om det ble gitt tillatelse til å avfyre skudd, sier Anniken Qvale.

Junge, Heiko
Junge, Heiko