Høyres nestleder Jan Tore Sanner fortalte med humor hvordan enhver ung kandidat i partiet både gruet og gledet seg over å bli utfordret av den gamle Inge Lønning.

— Frykten var, fortalte Sanner, når du hadde gått ned fra talerstolen, og hørte ordstyreren si:

— Inge Lønning har tegnet seg til replikk.

— Da visste du at slaget var tap, og du glemte det aldri. For Inge gjorde ikke forskjell, han tok alle på alvor. Enten det var en nyinnmeldt ungdom eller en statsråd, fortalte Sanner, på vegne at Høyre, der Lønning var nestleder en periode, og stortingsrepresentant i 16 år.

Men Sanner minnet også, indirekte om at Lønning i siste nominasjonsprosess to ganger forgjeves søkte en plass på listen, først fra Hordaland, deretter fra Oslo. Begge steder ble han vraket, i en alder av 74 år.

— Inge valgte alltid Høyre, men Høyre valgte ikke alltid ham. Det vet vi han syntes var bittert, sa Sanner, som hadde steppet inn for partileder Erna Solberg. Hun er på familieferie i USA.

VESTLENDING: Både sokneprest Stig Utnem, som forrettet, og andre talere trakk frem Vestlandets store plass i Inge Lønnings hjerte.
SCANPIX

Sanner mintes også Inge Lønning som en trøstens mann, som alltid så muligheter da Høyre slet med elendig oppslutning i mange år.

— Han fikk oss til å rette ryggen når vi helst ville se i gulvet, formulerte Jan Tore Sanner det.

Alltid Vestlandet

Både sokneprest Stig Utnem, som forrettet, og andre talere trakk frem Vestlandets store plass i Inge Lønnings hjerte. Han var født i daværende Fana kommune, i Løbergsalleen på Minde, og søkte hver sommer til familiestedet i Sveio, der Lønning-slekten stammer fra. Vintrene ble tilbrakt i fjellene rundt Hallingskeid. Det var alltid Vestlandet som dro i ham, selv om han ikke bodde der siden han reiste for å studere i Oslo midt på 1950-tallet. Unntaket var et år som prest på Haakonsvern, fra 1964 til 65.

Men det var på Beitostølen han la ut på sin siste skitur, om morgenen palmesøndag for knapt to uker siden. Han hadde nettopp feiret sin 75 årsdag, og hadde hele familien samlet rundt seg.

Inge Lønning ble enkemann for fem år siden, da hans kone gjennom 46 år, Kari, døde. Men i fjor giftet han seg på nytt med sin Mari, en kvinne med røtter fra det lavkirkelige forkynnermiljøet på Sørlandet. Etter et langt liv i det akademiske og vitenskapelige kirkelivet, ble på en måte ringen sluttet da han giftet seg med Mari, fortalte presten.

— Fra livet i Sveio kjente han godt det lavkirkelige Norge også, la han til.

TALTE: Her taler nestleder i Høyre, Jan Tore Sanne.
SCANPIX
ENESTÅENDE: - Inge Lønning var en enestående kombinasjon av vitenskapsmann, ideolog og praktisk politiker. Han var en bemerkelsesverdig politiker som gjorde en stor innsats på mange felt, sier tidligere statsminister Kåre Willoch.
SCANPIX
TALEGAVENE: - Jeg husker ham best for hans utrolige taleevne, hans gode replikk og hans gode humør. Han var blant de få som klarte å tale med en ironisk snert. Det er ikke mange igjen av dem. For Høyre var han en ideologisk vaktbikkje, og det trenger vi, sier stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (til v.).
SCANPIX
VARM: Carl I. Hagen (Frp) var i bisettelsen sammen med konen Eli. - Han var varm, vennlig, positiv og optimistisk, og han hadde alltid glimt i øyet. Han var en sylskarp konkurrent i politiske debatter, sier Hagen.
SCANPIX