Været var ikke helt på brudeparets side, men regnværet tok i hvert fall en pause da paret kysset hverandre på kirketrappen til ære for fotografene etter vielsen.

Kjærlighet på tvers av partigrensene, en kjole utenom det vanlige og en gjesteliste som kunne fylt et halvt Se og Hør. Det var noen av ingrediensene i Hana kirke lørdag.

Tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland var brudens forlover, miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sto for vielsen og bistandsminister Erik Solheim (SV) var toastmaster under den etterfølgende festen.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, finansminister Kristin Halvorsen (SV) og den avgåtte miljøvernministeren Knut Arild Hareide (KrF) var blant gjestene sammen med flere andre politikere på tvers av partigrensene.

Kjell Magne Bondevik og Dagfinn Høybråten (KrF) sto også på gjestelisten, men hadde av ukjente grunner meldt avbud.

Svart kjole

Mormor og farmor var forbildene da bruden valgte kjole til helgens tverrpolitiske bryllup.

— Kjolen blir helt svart! Det er selvsagt et bevisst valg. For hundre år siden var det nemlig vanlig med svart brudekjole, og både min mormor og min farmor giftet seg i svart kjole. Det viser brudebildene, fortalte en avslappet vordende brud på telefon fra Sandnes til NTB dagen før den store dagen.

Da forsikret hun også om at brudeparet hadde full kontroll, og at de tok seg tid til å slappe litt av før vielse og påfølgende vennefest lørdag.

At Helen Bjørnøy skulle stå for vielsen ble bestemt lenge før hun ble hentet fra Kirkens Bymisjon til det rød-grønne kabinettet, forteller bruden.

Fest på kulturhuset

Etter vielsen var de 147 gjestene invitert til bryllupsfest på kulturhuset i Sandnes. Der var det dekket på runde småbord pyntet med hvite duker, sølvkandelabre med hvite lys, lånt sølvtøy og enkle blomsteroppsatser med lyse roser.

På menyen sto blant annet reinsdyrgryte med valgfritt drikke, etterfulgt av kaker og kaffe senere på kvelden.

Erik Solheim hadde ansvaret for å styre den svært taletrengte forsamlingen.

Brudeparet hadde på forhånd satt en øvre grense på 5 minutter for hver tale.

— Og det blir ikke anledning til replikker, advarte Bjørg Tørresdal på forhånd.

Forloveren Valgerd Svarstad Haugland ledet kveldens timelange kulturprogram, der blant andre Rians sønner Ole Marius og Martin, broren Tormod og Sigvart Dagsland bidro med sang.

BRUDEKJØSS: De nygifte stortingsrepresentanten Bjørg Tørresdal (KrF) og Inge Ryan (SV) lot seg villig oppfordre til et kyss på kirketrappen etter vielsen i Hana kirke i Sandnes lørdag. Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX