Inga Sverdrup

— Han hadde et veldig spesielt blikk. Da jeg kom til stasjonen samme dag, ble jeg fremvist tre fire bilder. Da pekte jeg ut Schumann. Han hadde samme blikket, fortalte betjenten som ble tatt som gissel under Nokas-ranet 5.april i fjor.

— Ja, han sitter jo her i dag, kommenterte sorenskriver Helge Bjørnestad.

— Ja, og jeg opprettholder dette i dag. Han hadde kanskje noe lysere øyenbryn den gang. Jeg ser blikket hans her nå, og det er veldig likt. Men jeg vet jo at det ikke er godt nok til å peke ut noen, sa politibetjenten.

Politibetjenten fortalte i dag om hvordan han syklet fra politistasjonen og ned til Stavanger sentrum. Politiet hadde da skjønt at det var et væpnet ran på gang. På veien ned punkterte han i det han syklet over de spanske rytterne ranerne hadde kastet ut.

Vel nede i Stavanger sentrum var planen at han skulle holde seg ute i periferien og observere. Politibetjenten hadde nemlig verken vernevest eller våpen med seg. Fra gangstien langs Kongsgata så han en person som sto på hjørnet av Kongsgata og Klubbgata.

— Jeg skjønte med en gang at dette ikke var en politimann.

Den sivilkledde politibetjenten krysset så Kongsgata og trakk opp i en sidegate. Der traff han på to andre sivile politibetjenter.

— Så fikk jeg syn på en kvinne som var på vei rett mot raneren. Jeg ropte mot henne, men hun fortsatte. Da trakk jeg frem politiskiltet mitt og ropte at jeg var fra politiet. Jeg prøvde å rope høyt nok til at hun hørte meg men uten at andre skulle høre det.

Ropene til betjenten var likevel høyt nok til at raneren hørte ble oppmerksom. Han smatt frem rundt hjørnet med våpenet pekt rett mot betjenten.

-Han siktet rett mot brystet mitt, og jeg så at han hadde fingeren på avtrekkeren. Da rakte jeg bare hendene i været. Han ropte Hvem er du? og før jeg rakk å svare, ropte han videre Kom hit! Legg deg ned!

Liggende på bakken var han nærmeste vitne til skuddvekslingen mot Kongsgata. Et av skuddene tok livet av Arne Sigve Klungland.

— Han skøyt i rolig takt. Han tok rolig avtrekk. Jeg har skutt selv, og det var sånn som når man skal treffe et mål, forklarte betjenten og beskrev for retten takten raneren skjøt i .

— Det var sånn bang...bang...bang..

— Du skjønte at det var skarpe skudd?

— Ja, det ristet i hele bakken.

Betjenten fortalte hvordan han talte skuddene og da raneren skulle skifte magasin klarte han å flykte.

På aktors spørsmål beskrev betjenten raneren som høy og slank og svært rolig og kontrollert. Han skal ha snakket østlandsk.

Sammen med de andre politibetjentene begynner han å sikre åstedet etter at ranerne hadde stukket fra stedet. Mens han snakket med vitner i Eiendomsmegler 1 får han beskjed om at Arne Sigve Klungland er skutt og drept.

— Det var tøft. Det var som å få et slag i magen.

Schumanns forsvarer Morten Furuholmen, stilte ikke uventet flere spørsmål til politigisselet.

I RETTEN: Kjell Alrich Schumann.
Scanpix