Asylsøkere som får avslag på søknaden, kan i dag enkelt gå i skjul og fortsette å bo i Norge uten lovlig oppholdstillatelse. Det er vanskelig for politiet å finne dem som får avslag når de uten forvarsel har forsvunnet fra asylmottaket, skriver Dagsavisen.

– Det bør være et system der de som ikke bor på asylmottak melder seg regelmessig mens søknaden behandles. Den adressen man da oppgir bør man være pliktig å oppholde seg på, sier politimester Arne Jørgen Olafsen i Politiets Utlendingsenhet (PU).

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener de fleste som har fått avslag, har reist tilbake til sine hjemland, eller til et annet land for å søke asyl, men politiet mener et stort antall personer lever skjult i Norge.

– Asylsøkere med avslag skal samarbeide om hjemreise, men det er det kun de færreste som gjør. Vi bruker enorme ressurser på å oppsøke mennesker med negativt vedtak for å sende dem ut av landet, sier Olafsen.

Espen Aas i utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt etterlyser bedre kontroll med hvor asylsøkere befinner seg. Han mener det ville vært lettere å finne dem som får avslag dersom de bodde på mottaket hele tiden.

Statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids— og sosialdepartementet opplyser at lukkede asylmottak med boplikt er helt uaktuelt, og ville ha vært på kant med FNs flyktningkonvensjon.