Politiadvokat Karsten Monsen sier at det kan bli vanskelig å komme til bunns i hva som egentlig skjedde mellom den tidligere Frp-toppen og en da 15 år gammel gutt, som har anmeldt Birkedal for overgrep mot ham på et hotellrom i Oslo i juni 2008.

— Hvis det er slik at ledelsen i Frp har hatt informasjon om dette, er det absolutt av interesse å snakke med dem om det. Det vil være naturlig å snakke med alle som kan ha kjent til dette og få brakt på det rene hva de har visst, sier Monsen til NTB.

Stavanger-politiet har allerede snakket med flere personer i Oslo i tilknytning til Birkedal-saken, men er sparsomme med å gi opplysninger.

**Les også:

Birkedal utradert i Frp**

Uaktuelt å stå alene

— Vi akter heller ikke å meddele hvem vi vil snakke med i Frp-ledelsen eller når det skal skje, sier Monsen.

Ifølge politiet, har den i dag 17 år gamle gutten og Birkedal sammenfallende forklaringer når det gjelder tid og sted for det aktuelle samværet. Birkedal nekter imidlertid for at de hadde seksuell omgang.

Saken ble av begge parter tatt opp i Frp i 2009. Gutten ble rådet til å anmelde saken, mens Birkedal skaffet seg advokat. Saken gikk likevel ikke videre, ettersom 15-åringen ikke anmeldte hendelsen:

— Det var helt uaktuelt for ham å stå alene igjennom dette. Derfor prøvde han å fortrenge det. Den gang ville han ikke ha noen oppmerksomhet og dessuten ønsket han å verne partiet, uttalte advokat Hege Salomon til NRK torsdag.

Både hun og Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, har ytret ønske om at politiet tar inn personer i Frp-ledelsen til avhør. Sjødin er svært positiv til at politiet nå ser ut til å ville gjøre det.

**Les også:

Frp-lederen refser pressen**

Kan ha brutt loven

— Dette er folk som vet hva som ble sagt den gangen, og det må på bordet. Jeg regner med at dette blir påstand mot påstand fra 2009 som egner seg lite for straffesaksbehandling i dag, sier Sjødin til NTB.

Jussprofessor Carl August Fleischer har uttalt at Frp-ledelsen kan ha brutt straffelovens paragraf 139 ved ikke å gå til politiet med opplysningene de satt inne med om Trond Birkedal.

— I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet. Hvis man får tips om at en ungdomsarbeider begår seksuelle handlinger med mindreårige, vil jeg tro at denne bestemmelsen vil komme til anvendelse, mener Fleischer.

Strafferettsekspert og jussprofessor Jo Stigen mener derimot at Fremskrittspartiets ledelse ikke kan klandres for at de ikke anmeldte Birkedal i 2009.

— Vi har ingen rettslig forpliktelse til å gå til politiet når vi vet at en forbrytelse er begått, sier Stigen til NRK.

**Les også:

Taus om hva Frp visste når**

Flere avhør

Fredag meldte Stavanger Aftenblad at Birkedal skal ha utgitt seg for å være tenåringsjente på nettet. På den måten skal han ha fått unge menn til å sende ham nakenbilder. Verken politiet eller advokat Sjødin ønsker å kommentere disse opplysningene.

Politiet er fremdeles i prosessen med å gjennomgå materialet som ble beslaglagt hjemme hos Birkedal søndag kveld. Det gjenstår også flere avhør i saken før de igjen vil snakke med Birkedal, som er varetektsfengslet for 14 dager med brev— og besøksforbud.

— Foreløpig er det ikke aktuelt å utvide siktelsen mot Birkedal. Nå må vi samle trådene i saken og ikke minste snakke med alle som har relevante opplysninger, sier Karsten Monsen.