Tiltaket vil gi hver politimann to og en halv dag ekstra trening i året. Det vil koste 88 millioner kroner, ifølge beregninger i Politidirektoratet.

Men Politiets Fellesforbund mener regjeringen bør ta enda hardere i. Leder Arne Johannesen vil doble treningsmengden fra 40 til 80 timer for vanlige tjenestemenn. Han mener politiet er for dårlig rustet til å håndtere «skyting pågår»-situasjoner.

— Slike oppdrag er det farligste politiet kan drive med, og da må vi ha økt profesjonalisering. Det er bedre at den første patruljen på stedet er i stand til å løse oppdraget, enn at den må vente på utrykningsenheten, sier Johannesen.

Politidistriktenes utrykningsenheter skal ha minst 103 timers trening i året. Den nasjonale styrken, beredskapstroppen som pågrep Anders Behring Breivik på Utøya, trener opp mot 900 timer i året.

Men dersom en «skyting pågår»-situasjon skulle oppstå langt ute i distriktet, er det neppe de best trente politifolkene som kommer først til stedet. Sjansen er stor for at det blir en patrulje med vanlige tjenestemenn. De har i dag en obligatorisk treningsmengde på 40 timer i året.

BT skrev i august at vanlige politifolk bare har øvd én gang på denne spesifikke taktikken siden den ble innført i 2009. Essensen i den er at politiet skal gjøre alt de kan for å stoppe gjerningsmannen så fort som mulig.

Under terrorangrepet på Utøya gjorde de første politifolkene ikke noe forsøk på å komme seg over til øyen, men ventet på beredskapstroppen. I ettertid er det kommet kritikk mot at den første patruljen ikke grep inn umiddelbart. Politidirektør Øystein Mæland har i et brev til de pårørende hevdet at angrepet var så alvorlig og komplekst at det krevde «en annen tilnærming» enn «skyting pågår»-taktikken.

Les mer om øvelsen på Espeland i mandagens BT

KREVER TRENING: Utrykningsenhetene, som er best rustet til skarpe oppdrag, skal trene over 100 timer i året. Politiets fellesforbund mener vanlige tjenestemenn må doble treningsmengden fra 40 til 80 timer i året.
ALEXANDER WORREN
HVEM DER: Ingen vet hvem som skjuler seg bak en lukket dør. Utrykningsenheten må på et øyeblikk klare å skille ofre fra gjerningsmenn.
ALEXANDER WORREN