De tre er av utenlandsk opprinnelse og ligger på sykehus i sterkt forkommen tilstand. Politiet vil ikke opplyse hvilket sykehus de ligger på. Etter hva NTB erfarer skal de tre være nordafrikanere som trolig har vært i Norge i forbindelse med levering av narkotika eller pengekrav for tidligere leveranser.

Under aksjonen ble i alt ni personer av utenlandsk opprinnelse pågrepet og siktet for frihetsberøvelse etter en paragraf som kan gi 15 års fengsel. Det var også kvinner blant de pågrepne.

Hva tipset fra Nederland gikk ut på, vil politiet av hensyn til etterforskningen ikke fortelle, men lensmann Morten Huse i Ullensaker bekreftet at politiet visste det ble holdt fanger i villaen da aksjonen startet. Han bekreftet også at eieren er 37 år og sentral i A-gjengen.

De fleste av de pågrepne og deres ofre er mellom 30 og 40 år. Politiet vil ikke si noe mer konkret om statsborgerskap eller etnisk tilhørighet.

«Skremmende»

Under en pressekonferanse på Lillestrøm politistasjon lørdag sa lensmannen at det var et skremmende syn som møtte de garvede politifolkene da de aksjonerte mot villaen.

Huse ville ikke gå mer i detalj, men sa at det var både tilstanden til de tre som ble holdt fanget og helhetsinntrykket politifolkene fikk som var skremmende. Huse sier man nå har prioritert arbeidet med å kartlegge forbindelsen mellom de tre som ble holdt fanget og de andre som oppholdt seg i villaen.

Etterforskningsleder, politiinspektør Geir B. Danielsen i Romerike politidistrikt, sa på pressekonferansen at de tre ofrene for mishandlingen vil bli avhørt så snart det er medisinsk forsvarlig.

Han mente skadene de er påført er betydelige, men fastslo samtidig at politifolkene som deltok i aksjonen ikke kan gi noen adekvat medisinsk beskrivelse av skadene de tre hadde.

Villaen gjennomsøkes

Det var trenede innsatsstyrker som gjennomførte aksjonen. Alle var væpnet, men Huse sa aksjonen ble gjennomført uten dramatikk og uten at det ble løsnet skudd. Han karakteriserte aksjonen i sin helhet som meget vellykket.

Huse mener det samarbeidet som politiet i flere politidistrikt nå har innledet i kampen mot gjengene bidro til at aksjonen kunne forløpe knirkefritt.

– Det som utløste det hele var imidlertid henvendelsen fra nederlandsk politi, sa Huse.

De tekniske undersøkelsene i villaen startet umiddelbart etter at aksjonen var avsluttet. Huse vil ikke si noe om hva politiet har funnet eller om det er gjort beslag. På spørsmål under pressekonferanse om tipset fra Nederland handlet om narkotika, våpen eller penger, var Huse like taus.

Han mente hensynet til den videre etterforskning tilsa at politiet holdt allmennheten orientert om hva som pågår, men ikke så detaljert at politiets arbeid blir hindret.

— Ofrene neppe fra B-gjengen

De tre ofrene for mishandlingen i villaen i Ullensaker er neppe medlemmer av B-gjengen, mener advokat Vidar Lind Iversen.

Iversen har de siste åtte årene vært forsvarer for flere av medlemmene i B-gjengen, og nå senest for en av dem som er siktet i forbindelse med skytingen på Aker Brygge tidligere i sommer.

– Jeg har i hvert fall ikke hørt at noen har vært savnet, og hvis det var mistanke om at noe alvorlig var i ferd med å skje, ville jeg nok blitt kontaktet, mener advokaten.

Han understreker at han ikke har noen faktisk kunnskap om den konkrete saken i Ullensaker, men støtter seg til sine tidligere erfaringer fra saker knyttet til gjengmiljøene i Oslo.