Også jagerflyberedskapen er nedjustert, ifølge Aftenposten. Fra og med tirsdag er det slutt på døgnkontinuerlig vakthold med bevæpnet politi rundt den amerikanske ambassaden i Oslo.

— Da kommer vi ikke lenger til å ha væpnet vakt der 24 timer i døgnet, men bare i kontortiden, når det er folk i bygningen, opplyser Morten Skagen ved Majorstua Politikammer til avisen. Han har ansvaret for sikkerheten rundt ambassadene i Oslo.

Den norske forsvarsberedskapen i luften er også blitt noe mer avslappet. Nylig kuttet man ut akuttberedskapen med to jagerfly stående på Rygge flyplass. De sto klare til å identifisere og eventuelt skyte ned fremmede fly.

Men fortsatt gjelder det at fremmede fly med åpenbart skumle hensikter kan skytes ned av norske jagerfly. Forsvaret har nå gjennomgått rutinene i den forbindelse.

— Rutinen er da at forsvarsministeren og forsvarssjefen benytter jagerflyene til å identifisere et fly fra luften. Våpenbruk mot et slikt fly kan bare komme når de to har godkjent det og det er hevet over tvil at det dreier seg om et terrorforsøk, sier assisterende pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvarets overkommando.

(NTB)