Sea King-helikopteret sto på Voldsløkka i Oslo, en kort kjøretur fra Oslo sentrum der beredskapstroppen befant seg, melder TV 2. Men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt.

Ifølge Hovedredningssentralen var ikke redningshelikopteret loggført med oppdrag i det aktuelle tidsrommet. Ifølge Forsvaret skal et Sea King-helikopter kunne frakte åtte til ti personer og utstyr.

— Det var «helsesporet» som hadde ansvaret for dette helikopteret, og ikke politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til kanalen

Fredriksen mener at det ikke er sikkert at det ville gått raskere å frakte beredskapstroppen luftveien dersom de hadde visst om helikopteret.

— Vi er veldig i tvil om det ville gjort noe med tidsbildet, sier han.

Samtidig sto politiets helikopter på bakken. Ifølge TV 2 gikk det ikke mer enn 15 minutter etter bomben i Regjeringskvartalet gikk av, før personell fra politiets helikoptertjeneste meldte seg til tjeneste. De fikk beskjed av politiledelsen om at det ikke var nødvendig. Klokka 19, 33 minutter etter at Breivik var pågrepet, kom kontrabeskjeden og de ble kalt inn likevel.

— Dette er ukjent for meg. Det er en vurdering som er tatt i kampens hete, og så får man vurdere i ettertid om det var riktig vurdering.