Mannen ble anmeldt av 15-åringens foreldre 4. juledag og siktet onsdag denne uka, men hadde torsdag kveld ennå ikke fått anledning til å forklare seg for politiet.

– Anmeldelsen og ryktene som går om saken er svært belastende for min klient, sier den anmeldte varaordførerens advokat Bernt Ole Rydningen til NTB.

Han sier belastningen oppleves som ekstra sterk fordi aviser og nettaviser for lengst har publisert bilder av varaordføreren og offentliggjort navnet hans.

Kritisk til politiet

Vestfinnmark politidistrikt har innledet etterforskning i saken, sier politiadvokat Morten Daae overfor NTB.

Han sier etterforskningen blant annet vil omfatte avhør av den fornærmede og av den siktede politikeren, som er i begynnelsen av 40-årene.

Advokat Rydningen sier han finner det sterkt kritikkverdig at politiet har rukket å avhøre jenta og ransake varaordførerens hjem uten ennå å ha latt siktede få mulighet til å forklare seg for politiet.

– Jeg har forsøkt flere ganger å få et tidspunkt for avhør, men politiet har ennå ikke hatt tid eller interesse for å avhøre min klinet. Torsdag ettermiddag har jeg imidlertid fått et vink fra politiet om at avhør kanskje lar seg gjennomføre fredag eller i neste uke, sier advokat Rydningen.

Anmeldt av foreldrene

Varaordføreren ble anmeldt av jentas foreldre 4. juledag, dagen etter at den seksuelle omgangen skal ha skjedd, ifølge anmeldelsen.

– I bygdesamfunn ties det ofte. Men så lenge man tier, så samtykker man. Det er viktig at slike gjerningsmenn får sin straff. Jeg håper at flere tør melde fra og ønsker mer åpenhet rundt dette. Da klarer vi å knuse denne typen miljøer, sier jentas mor til TV 2 Nettavisen.

Ønsker permisjon

Ordfører Klemet Erland Hætta (Samefolkets Parti) i Kautokeino sier til NTB at varaordføreren overfor ham har uttrykt ønske om å ta permisjon fra sitt politiske verv.

Varaordfører Aslak Anders Tornensis (H) har gjennom sin advokat Bernt Ole Rydningen nektet for å ha hatt seksuell omgang med den 15 år gamle jenta.

– Saken er en belastning for varaordføreren, blant annet fordi tiden har gått uten at han har fått forklare seg. Kautokeino er en liten plass, og ryktene går, sier Rydningen.

Advokaten bekrefter at varaordføreren har pleid å ha kontakt med jenta.

– Fornærmede har forklart at varaordføreren har gjennomført samleie med henne, men det nekter min klient for, sier Rydningen.