— Jeg kan bekrefte at vi i dag iverksetter undersøkelser av saken. Jeg begynner med å ta en samtale med politiledelsen for en klargjøring fra deres side. Så vil jeg vurdere om vi setter i gang etterforskning av politiet, sier Jan Egil Presthus, leder av Spesialenheten for politisaker, til aftenposten.no.

Lei av beskyldninger

Det har de siste månedene vært omfattende lekkasjer av 22. juli-materiale til de største mediehusene. Politiet har selv gått hardt ut og kritisert lekkasjene, og sagt at disse har bidratt til at vitner vegrer seg for å la seg avhøre.

— Bistandsadvokatene er lei av alltid å bli beskyldt for å stå bak lekkasjene, derfor er det fint at politiet nå vil gå i seg selv for å se om de selv står bak lekkasjer, sier Mette Yvonne Larsen.

Redegjørelse

Onsdag forrige uke fikk hun en e-post fra en journalist i VG der det kom frem at avisen satt på materiale som ingen bistandsadvokat hadde fått. Det skal være snakk om åstedsbilder.

Journalisten kontaktet Larsen med tanke på varsling av pårørende til ofrene og overlevende.

På bakgrunn av dette har Larsen og hennes kolleger Siv Hallgren og Frode Elgesem skrevet et brev til riksadvokat Tor Aksel Busch, statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden samt politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt.

«Vi ber om en snarlig redegjørelse på hvilken informasjon politiet/påtalemyndighet besitter ad omfanget av lekkasjene, og anmoder under enhver omstendighet om rask etterforskning av forholdet....»Torry Pedersen, VGs ansvarlige redaktør, lar seg ikke påvirke av en mulig etterforskning.

— Jeg har ingen synspunkter på brevet. Vår rolle er å vurdere informasjon og publisere det vi mener er relevant, sier Pedersen.