Vedkommende skal være observert av et vitne ved en rundkjøring om lag 100 til 150 meter sør for åstedet i Herikstadveien. Observasjonen skal være gjort mellom 15 og 30 minutter før drapet skjedde natt til 26. august i fjor. Lode var da på vei hjem etter et vennelag på byen.

— Vi har hatt denne tegningen lenge internt i politiet, men vi har valgt ikke å gå ut med den før nå for å unngå å skape forvirring. Klesdrakten hans er forbløffende lik den et vitne har observert på det som trolig er drapsmannen. Dette kan være samme person, sier lensmann Geir Magne Aanestad i Time til NTB.

I tillegg til denne tegningen går politiet også ut med en tegning av det de tror er "14-dagersmannen". Det er en person som skal ha blitt observert i området ved drapsstedet flere ganger i ukene før drapet. Mannen skal ha ruslet rundt, tilsynelatende uten særlig mål og mening.

Dusør

I helgen er det ett år siden Gunn Merete Lode ble drept. Tross intens etterforskning, har ikke politiet klart å få tak i den eller de som står bak ugjerningen. Nå håper lensmannen i Time at de nye tegningene skal bringe politiet nærmere drapsmannen.

Den samme lensmannen lover også ut dusør til den eller de som kan gi opplysninger som leder fram til en oppklaring.

— Vi har fått to lokale banker til å stille garanti for 100.000 kroner. Du kan godt si at vi prøver å kjøpe de opplysningene vi mangler, forteller Aanestad.

Har DNA

En 17-åring så i noen få sekunder mannen som trolig tok livet av Lode, men tenåringen ble så redd da han så kniven at han la på flukt. Da han noen sekunder senere hørte et skrik, snudde han seg og så 32-åringen segne om. Mannen var da borte.

En tegning av denne mannen har tidligere vært offentliggjort, men politiet vet fortsatt ikke hvem vitnet har sett.

— Vi har imidlertid sikret oss DNA-spor fra drapsmannen. Vi ønsker nå tips slik at vi kan sjekke dette opp mot eventuelt mistenkte, sier lensmannen.

Politiet delte torsdag også ut et bilde av en modell som har på seg akkurat de samme klærne som Lode hadde på seg da hun døde. Dette bildet er i likhet meg tegningene distribuert til pressen.

— Vi burde gjort dette før, men det er dessverre ikke gjort før nå, sier Aanestad.

Avdøde hadde på seg en dongerijakke, lilla tettsittende topp og hvite bukser.

(NTB)