• Dersom politiet ikke har rutiner og utstyr for å pågripe en knivdesperado inne i en buss før etter ni timer, kan ikke samfunnet leve med slikt.

Disponent Kristoffer Kvame i Jotunheimen Valdres Rutebiler er sterkt kritisk til at den drepte bussjåføren ble liggende død i bussen før drapsmannen ble pågrepet. Til Bergens Tidende sier Kvame at de som har myndighet til å gi politiet bedre rutiner og utstyr, omgående bør ordne dette. Kvam får støtte fra mange i lokalsamfunnet, som også undrer seg over at politiet brukte så lang tid på å pågripe knivdesperadoen.

På pressekonferansen politiet hadde på Fagernes i går, ville ikke politiinspektør Atle Roll-Matthiesen gå med på at det er kritikkverdig at det tok så lang tid å nøytralisere den rabiate etioperen.

— Da vi ankom stedet, kunne vi fra kort hold slå fast at sjåføren var død. Dette ble senere bekreftet av lege og ambulansepersonell da de ankom åstedet. Etter at vi hadde konstatert at det ikke var andre passasjerer i bussen enn etioperen, bestemte vi oss for ikke å stresse situasjonen. Grunnen var at vi ikke ønsket at flere skulle komme til skade. Til slutt overgav han seg og kom ut, sa Roll-Matthiesen.

— Det er kommet sterke reaksjoner på at det skulle gå ni timer før dere klarte å pågripe desperadoen?

— Mannen opptrådte både aggressivt, truende og irrasjonelt. Vi brukte harde virkemidler for å få mannen ut, i tillegg til de materielle skadene på bussen. Men vi ønsket ikke å fremprovosere flere personskader ved å gå enda hardere til verks, sa Roll-Matthiesen.