Ett av forholdene kontreadmiralen er tiltalt for, gjelder en gokartregning fra Danmark. Påtalemyndigheten mener Karlsvik på en reiseregning urettmessig krevde og fikk dekket gokartkjøring for seg og to av sine døtre. I tingretten forklarte admiralen at han som et velferdstiltak spanderte denne kjøreturen på noen kadetter. Dette mener aktor er ren bløff.

Danmarksbesøk

Nå har en etterforsker fra Hordaland politidistrikt nylig vært på den aktuelle gokartbanen. Der kom de over en kjørekontrakt som viste at det var Atle Karlsvik og hans to døtre som hadde kjørt. Regningen lød på 510 kroner. Karlsvik fikk også dekket en middagsregning på 700 kroner fra samme fornøyelsespark, Fun World i Esbjerg. Aktor mener at det var Karlsvik og døtrene som spiste, og at regningen var Forsvaret uvedkommende.

— Droppet å kjøre

I tingretten forklarte Atle Karlsviks eldste datter, Tonje (21), at hun, faren og søsteren planla å kjøre gokart, men at de droppet det. En av årsakene var at lillesøsteren hadde hatt et uhell på en gokartbane i Spania, og hadde tatt skrekken.

Atle Karlsviks forsvarer, advokat Dag Steinfeld, reagerer på at påtalemyndigheten først nå kommer med dette bevismaterialet.

— Bevisoppgaven skulle ha vært klar i oktober, sa han.

— Vi ble først nylig klar over at man av forsikringsmessige hensyn må skrive slike kontrakter for å få kjøre gokart, sa aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen.

Anspent tone

Tonen mellom Steinfeld og aktor var anspent fra første øyeblikk. Etter en syrlig replikkveksling rundt det at Atle Karlsvik igjen stilte i retten i admiralsuniform, måtte rettens administrator gripe inn.

— Slutt opp! Dette vil vi ikke ha noe av, utbrøt førstelagmann Arnfinn Bårdsen.

Aktoratet og Karlsviks forsvarere var uenige allerede da de praktiske tingene ved rettssaken ble diskutert.

Han beskyldte også statsadvokaten for å være «grovt selektiv» i sitt innledningsforedrag.

— Hun skal også ta med momenter som går i favør av tiltalte. Det gjorde hun ikke, fastslo Steinfeld.

Vil ikke forklare seg

Vitnene i ankesaken blir stort sett de samme som tingretten, men to av vitnene har allerede varslet at de ikke ønsker å forklare seg. Det er de tidligere Siemens-toppene Frank Almaas og Hans Lødrup. Begge er siktet og under etterforskning for korrupsjon etter at de betalte for deler av oppholdet ved to golfturer til Spania. Atle Karlsvik deltok på begge, sammen med andre daværende og tidligere admiraler. De kan lovgyldig avstå fra å forklare seg fordi svarene deres kan medføre straffansvar.

Saken går i Gulating lagmannsrett i to uker. Mandag skal Atle Karlsvik forklare seg. Deretter blir det en omfattende vitneførsel. Dom i saken faller fredag 29. april.

NY RUNDE: Atle Karlsvik (t.h.) ble frifunnet for bedrageri i tingretten. Nå skal aktor Randi Gabrielsen prøve å bevise det motsatte for lagmannsretten. Karlsviks forsvarere Dag Steinfeld (t.v.) og Geir Sviggum.
RUNE BERENTSEN (ARKIV)