— Han sier hobbyen hans er små raketter og at han ville bruke sprengstoffmaterialene til å forsøke å lage rakettdrivstoff for å sende opp raketter, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Den 27 år gammel mannen ble pågrepet av politiet i Vestfold torsdag. Politiets bombegruppe har gjennomsøkt boligen hans, som ligger i et boligstrøk nær Hovland i Larvik, og han er siktet for ulovlig oppbevaring av ulovlig sprengstoff. Fredag ble han i Tønsberg tingrett varetektsfengslet i to uker med full isolasjon.

— Vi har funnet kunstgjødsel og ingredienser tilstrekkelig til å lage circa 200 kilo sprengstoff, og vi har også funnet noen gram annet sprengstoff, sier politiinspektøren.

Nekter straffskyld

Politiet har også beslaglagt flere våpen som de har funnet på mannens eiendom.

— Vi kan foreløpig ikke si noe om antall eller type våpen vi har funnet. Han har lovlig tilgang til tre våpen, og vi må se nærmere på hva slags type våpen dette er, sier politiinspektøren.

27-åringen nekter straffskyld i saken og mener at utstyret politiet fant på tomten hans er helt lovlig.

— Min klient mener at han ikke er skyldig i noe ulovlig. Han synes selvfølgelig det er dumt at han må sitte i isolasjon, men samtidig forstår han at det er en konsekvens av en del uheldige omstendigheter, ikke minst det som skjedde 22. juli, sier mannens forsvarer, Ole A. Rasmussen, til NTB.

27-åringen er ifølge forsvareren en helt vanlig mann fra Larvik.

— Han kommer ikke fra noe kriminelt miljø, han jobber som sjåfør i et firma, sier advokaten.

- Sto helt åpent

Mannen ble ifølge politiet pågrepet uten dramatikk etter at de fant kunstgjødsel og flere våpen liggende åpent da de oppsøkte ham i boligen hans i forbindelse med en annen sak. Men politiet ønsker ikke å si noe om hvorfor de dro på husbesøk til mannen.

— Av og til har politiet et spørsmål eller to til personer og kjører innom, det var ikke noe spesielt. Vi fant materialene i bakhagen og garasjen, de sto helt åpent, og da begynte ballen å rulle. Politiet fikk sperret av området, og vi fikk bistand av Oslo politidistrikt til å finne ut hva dette var, sier politiinspektøren.

27-åringen er tidligere straffedømt. Det siste forholdet er fra 2004. Mannen ble da dømt for brudd på våpenloven. På grunn av denne dommen fikk han avslag da han søkte om våpentillatelse i 2006. Han har imidlertid ikke fått noen dom eller bot siden dommen i 2004, så da han søkte om våpentillatelse i 2010 for å drive med småviltjakt, fikk han tillatelse til å ha tre våpen.

- Ingen forbindelse til terrorsaken

Saken etterforskes av Vestfold politidistrikt med teknisk bistand fra Kripos og Oslo politidistrikt. Politiet har foreløpig ikke funnet noe som tyder på at 27-åringen skal ha forbindelser til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

— Vi har ingen opplysninger i saken som tyder på en slik forbindelse, men vi skal gå gjennom en rekke beslag så det er altfor tidlig å trekke en konklusjon om noe som helst, sier politiinspektøren.

27-åringen har ifølge Dagbladet gitt uttrykk for innvandrerfiendtlige holdninger på internett, og skal ha vært spesielt kritisk til muslimer. Men ifølge politiinspektøren er det foreløpig for tidlig å si noe om dette.

— Dette er ukjent for oss. Vi har ingen informasjon i saken som knytter ham til noen som helst politisk virksomhet eller slikt. Vi har ingen indikasjoner på annet enn det vi har funnet, og så får vi se hva etterforskningen fører til, sier han.