En 59 år gammel kvinne og hennes 41 år gamle datter ble mandag skutt og drept mens de skal ha forsøkt å flykte fra gjerningsmannen. Begge ble truffet med flere rifleskudd, opplyser politiet til NTB.

**Les også:

Tre døde etter skyting**

Gjerningsmannen, kvinnens 61 år gamle eksmann, tok sitt eget liv etter drapene.

– Det har kommet inn et fåtall bekymringsmeldinger i løpet av de siste tre årene. Mannen ble aldri pågrepet, men ved ett tilfelle nylig ble det beslaglagt et våpen, sier politiadvokat Per Zimmer i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Naboer skal ha vært kjent med konflikten mellom de tidligere ektefellene. En nabo forteller at gjerningsmannen på et tidspunkt kom med trusler mot ekskona.

– Jeg og gjerningsmannen snakket sammen forrige uke. Da var han frustrert, og det virket som han hadde gitt opp når det gjaldt skilsmisseoppgjøret. Han sa at «fortsetter hun det kjøret her nå, risikerer hun å bli skutt», sier naboen til VG.

Boligkrangel Hendelsen utspant seg i og omkring en enebolig i et rolig boligstrøk på den idylliske Nesøya i Asker. Etter det NTB forstår er det en opprivende og vanskelig skilsmissesak som ligger bak. Paret skal blant annet ha kranglet om en verdifull enebolig på Nesøya.

Den 59 år gamle ekskona og datteren skulle klargjøre det omstridte huset for salg da 61-åringen kom ut med en rifle. Begge ble skutt mens de flyktet fra eiendommen. De ble funnet utendørs.

– Våre funn tyder på at de oppholdt seg på eiendommen da mannen kom ut med en rifle. De prøvde å flykte, og mannen skjøt etter dem, sier Zimmer.

Mannen var kjent som en ivrig jeger, og skal ha hatt flere våpen.

– Våpenet som ble brukt, var ikke registrert. Vi kjenner til at han tidligere er registrert med flere våpen, sier Zimmer.

Rifla ble avfyrt mellom fem og ti ganger. Politiet mener de har god oversikt over hendelsesforløpet mandag kveld.

Millionverdier Eiendommen striden sto om, ble kjøpt av paret i oktober 1999, men etter skilsmissen skal striden også ha dreid seg om hvem som hadde bidratt med mest av kjøpesummen. Ifølge VG ble det i fjor klart at ekskona skulle tilkjennes halve huset og innboet, etter at striden hadde vært oppe i to rettsinstanser. Striden skal også dreie seg om verdien på selve huset.

Mens mannen mente eneboligen var verdt 12 millioner kroner, mente kona det var mulig å få 14–15 millioner. I retten skal de prøvd å avklare leieinntekter som mannen skulle betale etter at kvinnen flyttet fra boligen. De to skal ha anmeldt hverandre for en rekke forhold.

Sønnen i et nabohus forteller til NTB at faren hans befant seg på en brygge rett nedenfor det aktuelle huset da han hørte skyting. Han løp opp og fant den eldste kvinnen død ved en hekk oppe langs veien.

Mange skudd Politiet ble varslet om skytingen klokken 17.43 mandag. Den første meldingen gikk ut på at en mann løp rundt omkring på Nesøya med et tohåndsvåpen. Ifølge naboer var skytingen begrenset til huset og eiendommen rundt, men det ble hørt flere skudd i rask rekkefølge.

Da politiet ankom, fikk naboene beskjed om å holde seg innendørs og låse dørene.

Det ble raskt opprettet en krisegruppe på Sykehuset Asker og Bærum hvor vitner og andre kan henvende seg for å få hjelp av medisinsk personell.

Det ble ikke avfyrt skudd fra politiets side under aksjonen. På det meste hadde politiet åtte patruljer på Nesøya. Politi fra Oslo bisto i aksjonen.

Brua som forbinder Nesøya med fastlandet ble stengt mens politiets aksjon pågikk.

DREPT: To kvinner ble mandag skutt og drept utenfor en villa på Nesøya vest for Oslo. Store politistyrker lette etter gjerningsmannen.
Knut Falch / SCANPIX
Politiet holdt mandag kveld på med åstedsundersøkelser etter hagledramaet på Nesøya. Gjerningsmannen, som tok sitt eget liv, ble fraktet vekk fra huset like før midnatt.
Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX