Det ble bedt om uformell bistand klokka 16.50 etter eksplosjonen i Oslo 22. juli, men først da drapsmannen var tatt, var helikoptrene i lufta over Utøya, melder NRK.

— Vi vil ikke gå ut med detaljene knyttet til eksakte tider når Forsvaret satte sine ressurser i bevegelse, sier kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Petter Lindqvist. Han viser til at helikoptrenes utrykningstid er gradert informasjon. Først i 19-tiden deltok militære helikoptre i arbeidet på Utøya.

Politiets eget helikopter sto på bakken det meste av dagen siden mannskapet var på ferie.

— Vi har registrert en telefonkontakt mellom beredskapstroppen og sjef for 720-skvadronen angående anmodning om helikopterbistand klokka 16.50 og det ble holdt løpende kontakt etter det, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

På spørsmål om hvorfor helikoptrene ikke kunne bistå med å frakte politifolk over til Utøya allerede da kontakten ble opprettet, svarer han følgende:

— De har også en beredskapsordning som gjør at man ikke står klar til en hver tid med sine ressurser. Det er slik samfunnet er innrettet.

Tidligere politileder Finn Abrahamsen krever at politiet får penger til å bedre helikopterberedskapen. - Oslo bør ha to helikoptre, mener han ifølge NRK.