— Med værprognosene om sol og pent vær fremover kan vi si at den verste faren er over, sier lensmann Ragnar Andreas-sen ved Sel lensmannskontor etter et møte i det kommunale beredskapsrådet på Otta lørdag formiddag.

Fire familier må vente

Andreassen og hans medarbeidere begynte i 11-tiden å ringe rundt til alle de evakuerte for å gi dem gladmeldingen. For fire familier i de to ødelagte husene og et nabohus er imidlertid situasjonen en annen.

Les også: -Våknet av et forferdelig brak

— Det er ødelagte hus og det vil antakelig ta ukevis før de får flytte tilbake, sier lensmannen.

Rundt 150 personer fra 50 hus ble evakuert etter storraset natt til fredag. På ettermiddagen fikk de aller fleste vende hjem, men fire hus var fortsatt ikke trygge, to av dem var ødelagt av raset.

- Rasfaren er mindre

Ytterligere to hus ble evakuert på kvelden etter et nytt ras 300-400 meter lenger nord, mens fire familier fikk tilbud om å bli innlosjert på hotellet på Otta. Tre av dem takket ja til tilbudet.

Mannskaper fra Røde Kors og brannvesenet holdt natt til lørdag vakt rundt det rasutsatte området på Otta. Selv om det gikk noen småras natt til lørdag, konstaterte beredskapsrådet med at faren for nye ras er liten.

— Rasfaren er avtakende. Det er nedgang i vannføringen i småbekkene som kommer nedover fjellsiden. Da vil dette avta og tørke opp i løpet av uka, sier lensmann Ragnar Andreassen.

Evakuert i Vågå

Det har gått en rekke ras i områder med bratte dalsider de siste døgnene. Fredag kveld fikk en familie tilbud om å frivillig flytte ut av en bolig i Vågå kommune etter at det gikk et ras på Baksidevegen mellom Otta og Sjoa.

Selv om det er varslet sol og kalde netter framover har ikke familien meldt fra om at de ønsker å flytte hjem igjen.

Veien var fortsatt sperret lørdag morgen, opplyser Statens vegvesens veimeldingssentral. Lørdag morgen var det bare sju-åtte stengte fylkesveier i hele østlandsområdet.

E6 nedenfor rasstedet på Otta ble åpnet igjen allerede i 17-tiden fredag ettermiddag. På Dombås, der det ble oppdaget en 100 meter lang langsgående sprekk i ytterfeltet på E6, er det lysregulering og kun åpent i det innerste feltet. Her ble to boliger evakuert og to butikker stengt på grunn av faren for at veien skulle rase ut, men restriksjonene var opphevet lørdag formiddag.

- Kan bli dramatisk

Spørsmålet er hva som skjer når det blir mildvær også i høyereliggende strøk med mye snø. Foreløpig har nedbøren kommet som snø i disse områdene, men politiet frykter flere ras når snøsmeltingen begynner for fullt i løpet av de nærmeste ukene.

— Når smeltevannet begynner å komme skikkelig, kan det bli alvorligere, sier operasjonsleder Stig Nårstad i Gudbrandsdal politidistrikt.

Han forteller at mange eldre hus er bygd nærmest i elveleiene.

Lensmann Ragnar Andreassen i Sel er imidlertid ikke bekymret.

— Når snøsmeltingen starter i høyfjellet, så renner smeltevannet ned i store elver som har kapasitet til å få unna det meste. Det er snøen i lia som tiner og renner rett ned i dalen, sier Andreassen.

FIRE MÅ VENTE: Bortsett fra fire familier i tre hus fikk alle de evakuerte flytte hjem igjen lørdag etter jordraset i Otta natt til fredag og fredag kveld. FOTO: SCANPIX