Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble avhørt på Utøya i nærmere åtte timer lørdag. Alt den terrorsiktede sa, ble tatt opp på bånd, og hele avhøret ble også filmet av to sivilkledde politifolk.

Breivik ble tatt med på Utøya i håp om at det ville få ham til å huske flere detaljer om det som skjedde 22. juli. Det gjorde han, ifølge politiet.

— Han var helt rolig, forklarte seg i detalj og var like samarbeidsvillig som under tidligere avhør. Han ga oss mange nyttige opplysninger, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Les også:

Skuddsikre vester

Med en sele rundt livet, festet til et tau, gikk Breivik, fulgt av mellom ti og tolv politifolk, rundt på Utøya og forklarte hvordan han drepte ungdommer på AUFs sommerleir.

— Vi ba ham forklare seg mest mulig på egen hånd, uten at vi brøt inn. Han forklarte seg så detaljert som han kunne, men han kunne ikke gå inn på alle detaljer der og da. Noen steder forklarte han seg om hvert enkelt drap, noen steder ikke, sier Kraby.Flere politifolk var plassert rundt på øya under avhøret, i tillegg til at politibåter var i vannet rundt Utøya. Alle som var på Utøya lørdag, inkludert Brevik og hans forsvarer, Geir Lippestad, var iført skuddsikre vester. Politihelikopteret var i nærheten, men det kretset ikke over øya, fordi dette ville ha forstyrret avhøret, ifølge politiadvokaten.

- Ikke uberørt

Breivik ankom Utvika i 14-tiden lørdag ettermiddag. Han var påsatt håndjern før og etter, men ikke under befaringen.

— Han var tydelig på at han var tilbake på et åsted for handlinger som var spesielle, og han var ikke uberørt. Men han viste ingen tegn til anger, sier Kraby.

Det åtte timer lange avhøret startet straks 32-åringen ankom Utvika, og fortsatte under ferjeturen over til Utøya. Én etterforsker snakket med Breivik, mens de andre politifolkene fulgte samtalen direkte via høretelefoner.

— Det var en intens seanse, selv om vi hadde pauser underveis. Han forklarte seg om det som skjedde i Utvika og på båtturen, og etter hvert om sine bevegelser på Utøya, forteller Kraby.

Detaljer om hvert drap

Breiviks egne opplysninger om drapene er svært viktig for politiet, og mye informasjon er det trolig bare han som kan gi.

— I vurderingen av om det var riktig å ta med siktede ut til Utøya var hensynet til de omkomne, de skadde og de pårørende sterkt til stede. Vi tok ham med dit slik at de skal få vite mest mulig om hva som har skjedd der ute. Det er svært mange som har behov for å få vite detaljer om hvert enkelt drap, sier Kraby.

Det var VG Nett som meldte om befaringen på Utøya lørdag kveld. I søndagens papirutgave står flere bilder fra avhøret på trykk.

Ingen rekonstruksjon

Politiadvokaten påpeker at det lørdag ikke ble foretatt noen rekonstruksjon av massakren som kostet 69 menneskeliv på Utøya 22. juli.

— Etter nøye vurderinger ble det klart at vi ikke hadde behov for en teknisk rekonstruksjon, sier Hjort-Kraby.

Breivik har nå vært nærmere 60 timer i avhør og har gitt mange detaljer om hendelsesforløpet. Selv om noen opplysninger fortsatt mangler, føler politiet at de begynner å få god oversikt over det som skjedde 22. juli.

Vil slippe ny befaring

Under befaringen på Utøya kom det ifølge politiet ikke fram noe som kunne styrke en ny teori om at Breivik skal ha hatt medhjelpere. Han fastholder at han utførte massakren alene.

De tekniske undersøkelsene på Utøya ble avsluttet og øya ryddet før den terrorsiktede ble avhørt der. Fredag 19. august vil Utøya bli overlevert til AUF.

— Det var viktig at avhøret ble så grundig at man ville slippe en senere befaring under rettssaken, sier Kraby, som selv var til stede under avhøret. (©NTB)