Politiet er i dialog både med aksjonsledelsen i Greenpeace og representanter fra selskapet NOAH, sier politiinspektør Eskil Bredesen ved Holmestrand politistasjon til NTB.

NOAH importerer søppelforbrenningsaske fra Danmark, og ba politiet om bistand etter at aksjonister fra Greenpeace mandag formiddag stanset skipet "Hein" like utenfor Langøya i Oslofjorden. Hein" kom fra København med søppelforbrenningsaske som skulle losses til deponiet på Langøya.

Nordiske aktivister

Greenpeace-aktivister fra flere nordiske land deltok i aksjonen som førte til at "Hein" måtte stanse like utenfor Langøya i Oslofjorden. Kapteinen valgte å slå av motoren etter at tre aktivister tok seg om bord i skipet, opplyser kampanjeleder Brad Smith i Greenpeace Norge til NTB.

Smith sier til NTB at alt er rolig om bord på skipet.

— Vi har forklart kapteinen at vi ønsker å hindre innføring av giftig aske til Norge. Kapteinen har valgt å slå av motoren. Vi venter nå på politiet, sier Smith.

Greenpeace brukte gummibåter under aksjonen.

- Giftig

Greenpeace mener den importerte flyveasken er giftig. Flyveaske er et restprodukt ved søppelforbrenning. Lørdag blokkerte Greenpeace samme skip under lasting av asken i København. 18 aktivister ble da arrestert av dansk politi.

Greenpeace i Norge mener søppelforbrenning er en miljødestruktiv måte å håndtere avfall på, og ønsker ikke at Norge skal bli kjent som "en billig dumpingplass for andre lands farlige avfall".

Informasjonsdirektør Roar Hansen i NOAH avviser dette: - Virksomheten vår er basert på miljøvennlige løsninger, sier han til NTB.

(NTB)