De siste par årene har folk bosatt i Polen klatret opp til en tolvte plass på listen over de som skylder mest til norske kreditorer.

Inkassoselskapet Lindorff har 188 pågående inkassokrav mot personer og bedrifter i Polen. Det er tre ganger så mange som i 2007. Totalt skylder personer og bedrifter i Polen rundt 9 millioner kroner til norske kreditorer.

— Kravene retter seg både mot polske bedrifter og mot polakker som har bodd og arbeidet i Norge tidligere, sier leder for internasjonal avdeling i Lindorff, Rune Ohlgren, til Aftenposten.

De mest typiske kravene ligger på mellom 10.000 og 100.000 kroner, men noen er også i millionklassen. De fleste kravene blir gjort opp og baserer seg på frivillig oppgjør.

For kreditorbransjen totalt er det anslått at personer og bedrifter i utlandet har inkassokrav i Norge på til sammen nesten 2 milliarder kroner. Dette beløpet er fordelt på 35.000-40.000 krav.

Ifølge Lindorffs statistikk er skyldnerne bosatt i over 130 land. Polen ligger altså på tolvte plass på denne listen. Sverige ligger på topp, fulgt av Spania og Danmark.

Det sendes også stadig flere krav til Brasil og Tyrkia.

– De typiske skyldnerne i Tyrkia og Brasil er nordmenn som har flyttet dit, sier Ohlgren.