• Vi tok oss gjennom krattet, det var vanskelig å få oversikt. Brått sto gjerningsmannen foran oss.
  • LES OGSÅ: Politiet visste hvem han var Innsatsleder i Nordre Buskerud politidistrikt, Håvard Gåsbakk, var en av fem politimenn som pågrep Anders Behring Breivik på Utøya. Sammen med han var en annen lokal politimann og tre politifolk fra beredskapsstyrken, som er politiets spesialstyrke for terrorbekjempelse, gisselsitausjoner og alvorlig kriminalitet.

På en pressekonferanse i Hønefoss onsdag ettermiddag, fortalte Gåsbakk hvordan han opplevde aksjonen.

Forsto at det var alvorlig

— På denne tragiske dagen hadde jeg fri. Jeg møtte på politistasjonen klokken 17.43. Jeg hadde fått beskjed om skyting på Utøya, og forsto at dette var alvorlig. Jeg fikk med meg alt utstyret som man tar med i en slik situasjon, og kjørte mot Utøya. Jeg opprettet kontakt med beredskapstroppen fra Oslo, og planla et oppmøtested for deres mannskaper, sa innsatslederen.

Hjemme hadde han allerede sett hva som hadde skjedd i Oslo, og satte det i sammenheng med meldingene fra AUFs sommerleir. Da han parkerte på Storøya, kom samtidig de første bilene fra beredskapstroppen.— Parallelt med dette hadde to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt satt ut vår politibåt. Da vi hadde fått på oss utstyret og våpnene, gikk vi rett i politibåten som la til kai, sa Gåsbakk.

Totalt var de ti tjenestemenn i båten, to fra det lokale politiet og åtte fra beredskapstroppen.

Fikk motorproblemer

— På vei mot Utøya fikk vi motorproblemer, men det var flere båter på vei mot oss for å varsle om hva som var i ferd med å skje. Vi fikk folkene til oss og tok over deres båter. Det var to hurtiggående skjærgårdsjeeper, sa Gåsbakk.

Det ene teamet fra beredskapstroppen tok den ene båten, i den andre satt tre menn fra beredskapstroppen med Gåsbakk og hans kollega. Han forteller at båten med beredskapstroppen hadde raskere motor, og kom frem til Utøya mellom et halvt og ett minutt før båten han selv satt i.

— Vi så det som mest naturlig å kjøre mot bryggen, der visste vi at vi kom inn med båtene, at det ikke var noen skjær. Da den første båten kom på land, møtte de mange ungdommer som løp mot dem og pekte nordover på øyen, at gjerningsmannen var der. Teamet fra beredskapstroppen iverksatte med én gang for å ta gjerningsmannen, det er vår taktikk i slike situasjoner, sa Gåsbakk.

«Det smalt hele tiden»

Vi så nedslag i vannet, og hørte smell. Det smalt hele tiden. Innsatsleder Håvard Gåsbakk

Men da båten han selv satt i nærmet seg land kort tid etterpå, så da at det ble skutt på sørsiden av øyen.

— Vi så nedslag i vannet, og hørte smell. Det smalt hele tiden. Vi landsatte båten, og løp umiddelbart mot sydpissen av øyen. Da vi nærmet oss stedet vi hørte smellene, det var ca. 300-350 meter å løpe, brukte samtlige stemmen. Vi ropte «bevæpnet politi!» for å få oppmerksomheten mot oss, sa Gåsbakk.

Han forteller at de tok seg gjennom tett kratt og at det derfor var vanskelig å oversikt.

— Etter hvert kom vi over i mer skogterreng. Brått foran oss sto gjerningsmannen med hendene hevet over hodet. Han ble da pågrepet på vanlig måte. Våpene lå 15 meter bak gjerningsmannen, sa Gåsbakk.

Livreddende førstehjelp

Innsatslederen forteller at én mann fikk ansvar for å ha kontroll på gjerningsmannen. De andre begynte umiddelbart med livreddende førstehjelp på skadde personer som var rundt dem. Samtidig hadde aksjonslederen for beredskapstroppen sendt flere patruljer til Utøya, for å avdekke om det var flere gjerningsmenn og umiddelbart starte førstehjelp og evakuering.

Gåsbakk tok seg tilbake til bryggen på Utøya for å være innsatsleder på stedet.

— Alle politifolk som kom til øyen ble satt til å gi livreddende førstehjelp og evakuere. Hele tiden var det en strøm av evakuerte som kom løpende eller som politiet kom bærende på. Frivillige mannskaper med båter kom inn til bryggen og plukket disse med seg, og kjørte til fastlandet, sa han.

Parallelt med dette ble det opprettet et hovedkvarter på fastlandet for mottak av skadde.

- Handlekraft hele veien

— Ambulansepersonell og leger ble fraktet til Utøya for ta seg av dem som var livstruende skadet, de fulgte dem over til fastlandet, byttet hansker, og kom tilbake. Dykkere ble satt inn for søke etter personer. Etter hvert gikk vi over i redningsaksjon, sa Gåsbakk.

Han avsluttet med å rose alle som hadde bidratt.

— Det var handlekraft og mot hele veien. Det var det også fra alle frivillige som bidro til at vi fikk samtlige som kunne reddes over til fastlandet. De gjorde en utrolig innsats, sa innsatslederen.

På pressekonferansen opplyste også politiet at hele aksjonen på Utøya skal evalueres i uke 44.

BLOMSTER OG LYS: Mange pårørende hadde lagt ned blomster og tent lys på brygga ved Utvika Camping søndag ettermiddag etter massakeren på Utøya.
SCANPIX