Prinsessen var invitert til å være først ut som”sommarpratare”, et fast sommerprogram på svensk P1. Sommerpraten var ledsaget av lett musikk, også en del norsk, som hun selv hadde valgt.

Selv om Märtha snakket norsk under programmet, sørget hun for å spe på med enkelte svenske ord, der det var nødvendig for at svenskene skulle forstå henne.

Og selv om «sommarprataren» fortalte lytterne om hvorfor hun hadde frasagt seg tittelen kongelig høyhet, ble hun både før og etter programmet introdusert som «Hennes Kungliga Høghet prinsessan Märtha Louise».

Eventyr

Kulturformidleren Märtha Louise fortalte blant annet om hvor mye eventyrene har betydd for hennes interesse for litteratur, barneboka hun har skrevet, om sitt forhold til hester og sprangridning og om usikkerheten i ungdommen.

Hun kom også inn på sitt valg om å stå på egne bein og tjene sine egne penger i stedet for å bli forsørget av sin foreldre resten av livet, slik kongelig tradisjon fortsatt er mange steder.

– Det var tøft å velge noe som ingen norske prinsesser hadde gjort før. Jeg er blant annet blitt beskyldt for å utnytte prinsessetittelen til kommersiell virksomhet, og jeg har jo forståelse for at folk reagerer slik.

Men jeg er ikke alene om å ha en jobb selv om jeg er kongelig. I Nederland er det bare kronprinsparet som ikke har vanlige jobber. De andre prinsene har begge vanlig arbeid, noe jeg tror blir mer og mer alminnelig i fremtiden, sa prinsessen til sine svenske lyttere.

Seilerprinsessen

Prinsesse Märtha Louise innledet programmet med å fortelle hvorfor hun ikke hadde den samme interessen for seiling som resten av familien, spesielt sin far.

– Første gang jeg skulle prøve å seile helt alene i en liten optimistjolle, ble jeg livredd og helt hysterisk over å være ute på vannet alene. Da nektet jeg å seile mer.

Senere ble hun sendt på kurs sammen med lillebror Haakon, der de skulle seile en båt av typen lærling sammen.

– Men vi havnet alltid sist og var på den tiden veldig dårlige «förlorare», sa prinsessen, som fortalte at en dramatisk kullseiling sammen med en venninne satte et endelig punktum for seilkarrieren.

Onkel Mulle

Unionen med Sverige og hennes svenske familie var også tema i programmet. Blant annet fortalte hun en morsom historie om da kronprinsesse Märthas lillebror, prins Carl, i familien kalt onkel Mulle, var på sightseeing i buss i Oslo.

– Da bussen passerte Akershus fortalte guiden at her lå kong Olav, kong Haakon og dronning Maud begravet. Da ropte onkel Mulle fra bak i bussen «Ni glømde min syster!». Da trodde jo sjåføren at det var en gal mann som satt i bussen og var nær ved å kaste ham av, fortalte «sommarprataren» Märtha Louise.

SOMMERPRATER: Prinsesse Märtha Louise fortalte om eventyr, hester og kongelige småflauser til det svenske folk. FOTO: SCANPIX