San Francisco har allerede innført et forbud, men det gjelder bare for større forretninger og apotek. Nå kan Annapolis i delstaten Maryland bli den første byen i USA som innfører totalforbud mot plastposer. Ifølge The New York Times vil tilsvarende lovendringer bli vurdert i Boston, Baltimore, Oakland, Portland, Santa Monica og Steamboat Springs.

Som alternativ til plastposene krever miljøforkjemperne at butikkene skal tilby papirposer eller gjenbrukbare tøyposer.

Brytes sent ned Forslagsstillerne i Annapolis vil verne om det marine miljøet i Chesapeake Bay. Det er godt nytt for Alexandra Cousteau, barnebarn til den verdenskjente havforskeren Jacques Cousteau og direktør i EarthEcho, en miljøorganisasjon basert i Washington.

– Plastikk tar mer enn 1000 år å bryte ned. All plastikk vi noen gang har produsert, er fortsatt her, og mye av det ender i havene og dreper dyr, sier hun til The New York Times.

Her hjemme er miljøkriger Kurt Oddekalv helt på bølgelengde.

– Vi forbruker årlig nok til å dekke Østfold fylke med plastposer. Jeg betaler heller ti kroner for en gjenbrukspose enn 70 øre for en plastpose. Butikkene bør i det minste tvinges til å gi kundene et valg, sier Oddekalv til bt.no.

Dyrt og energikrevende Kritikerne av lovforslaget i USA mener det vil bli svært dyrt å fjerne plastposene. Papirposer tar mer plass, og kjedene må forbruke mer energi for å få dem fraktet til butikkene. Jeffrie Zellmer, en representant for dagligvarehandelen i Maryland, hevder at å resirkulere plast er lang mindre energikrevende enn å resirkulere papir.

Miljøverndepartementet i Norge har ikke vurdert forbud mot plastposer, og kommer heller ikke til å gjøre det i overskuelig fremtid.

– Det viktigste store tiltaket innenfor avfallsbehandling nå, er at vi vil innføre deponiforbud mot nedbrytbart avfall som trevirke og tekstiler. Tiltaket vil koste, men det vil også ha stor effekt, sier Morten Wasstøl, Helen Bjørnøys politiske rådgiver i Miljøverndepartementet.

Christian Lura
Paul S. Amundsen (arkiv)