Partiet for folk flest vil ha mer privatisering og færre reguleringer, og er slik gjenkjennelige i sitt nye program. Men her er få ekstreme poster, som de har hatt før.

En tidligere sentral Frp-kilde sier til BT at dette er helt klar strategi. Programmet som ble presentret i dag har vært «vasket» for provoserende formuleringer gjennom den to år lange prosessen.

Rådgiverne har finlest formuleringer for å unngå forpliktelser som særlig finanseliten i regjeringsapparatet kan knuse i valgkampen. Derfor finnes det knapt noen konkrete talløfter eller andre mål som kan prisberegnes.

Men Per Sandberg, som har ledet programarbeidet, avviser på det sterkeste at Frp's program i år et tilpasset et mulig borgerlig regjeringssamarbeid.

– Når vi inntar regjeringskvartalet i høst skal vi sitte der i 20 år. Derfor er det langsiktig perspektiv på dette programmet, sier han.

Sykkel og bibliotek

Frp vil bygge sykkelveier og kulturhus De vil ikke lenger ta betalt for utlån på bibliotek, og statlig støtte til kulturen bør komme flest mulig til gode. Pressestøtten skal fjernes fra riksaviser, men partiet er ikke i stand til å definere hva det er. I hvert fall kunne ikke Sandberg det i går.

Partiet er opptatt av klima og internasjonale avtaler. EU mener de fortsatt ikke noe om, før folket har sagt sitt gjennom to folkeavstemninger. Da vil partiet lojalt følge flertallet.

De vil har norsk militær innsats ute, helst under FN-mandat, og større innsats hjemme og i nordområdene. Et mindretall vil ha et vervet, profesjonelt forsvar. En samlet programkomité vil at forsvaret skal kunne brukes innenlands, etter rekvisisjon fra politiet. Et mindretall vil også beholde dagens juryordning, flertallet vil han en utvidet meddomsrett.

Fremskrittspartiet vil at Stortinget skal godkjenne dommere i Høyesterett, og at Høyesterett utnevner dommere på lavere nivå.

Har du tro på Frp? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Siv Jensens parti la frem sitt program i dag.
SCANPIX