— Man må være blind for å ikke se at disse to støvlene er kliss like. Oppbyggningen, snøringen, anordningen bak og den sorte sålen - totalinntrykket er at de er så godt som identiske.

Det sa Ilse Jaobsens Hornbæks advokat Per Erland i Bergen namsrett torsdag. Det danske designhuset mener Spar Kjøps snørestøvel er en urettmessig kopi av deres velkjente langskaftede bondestøvel med snor. Nå ber de Spar-Kjøp trekke sin støvel tilbake fra butikkene.

Dette er tredje plagieringssak for milliarder og gründer bak lavpriskjeden, Helge Eide Knudsen, hittil i år. Tidligere har de måttet trekke tilbake lekegummibåten med merket «Pioneer», og det har også vært strid rundt en t-skjorte med et merke som lignet Adidas sitt «Atrix». Her er det ordnet opp, kan produktsjef Harald Nøss fortelle.

I 2000 skrev BT om Jack and Jones som krevde at Spar Kjøp stoppet salget av en bestemt dongeribukse som lignet en av deres. Resultatet ble at Spar Kjøp sa seg villig til å endre merkelappen som lignet deres modell.

Skisserte fra bilder

Ilse Jacobsens støvel er designbeskyttet i Danmark og resten av EU, og er produktet som fronter selve varemerket til designeren. Designhuset har bedt om designrettighetene i Norge, men eneretten er foreløpig ikke blitt registrert.

— Vi er hele tiden på jakt etter nyheter, og hopper på trender vi ser i magasiner og på messer. Så også i dette tilfelle. Vår interne reklameavdeling laget skissen av modellen ut fra bilder av andre støvler, og Ilse Jacobsens støvel var sikkert en av eksemplene, innrømmer Nøss.

Spar Kjøp har to versjoner av støvelen - en sommermodell og en vintermodell. Begge faller inn under Ilse Jacobsens påstand om kopiering. Til sammen er det bestilt 4500 eksemplarer til kjedens 16 butikker. Uten moms betyr dette en inntjening på nærmere 700.000 kroner for Spar Kjøp.

Lavpriskjeden trakk den rosa sommerstøvelen ut av salgskatalogen da de mottok kravet om tilbaketrekkingen av støvelen 5. juli fra Ilse Jacobsen. Vinterstøvelen er derimot på forsiden av katalogen sammen med matchende regnjakker. Nøss frykter at salget av jakken vil gå kraftig ned dersom støvelen trekkes tilbake, ettersom plaggene selges som sett.

-De 400.000 katalogene ligger allerede i folks postkasser, sier Nøss.

Ventelister på støvelen

— Salget av snørestøvelen utgjør 35-40 prosent av totalomsetningen for Ilse Jacobsen på Bergen Storsenter. Det var den som gjorde at vi startet opp en egen butikk, og nå har vi lange vente lister med folk som vil kjøpe fottøyet. Spar Kjøps kopi vil være svært ødeleggende for oss, sa eier og daglig leder for butikken på Bergen Storsenter, Åse Evjen Søreide i sin vitneforklaring.

Søreide driver også Steel-butikkene, som også selger merkestøvelen, på Storsenteret og på Lagunen. Til sammen i de tre butikkene er det solgt 5000 par på ett år. Med en prislapp på 899 kroner, sitter butikkene igjen med i overkant av 3,3 millioner kroner etter at moms er betalt.

Spar Kjøp og advokat Edle Endresen fra Kluge advokatfirma DA, mener de har designloven fra 2003 på sin side. I følge den kan ingen dømmes for urettmessige kopiering av et design med mindre eneretten er registrert i Norge.

Helge Eide Knudsen var selv ikke til stede i rettssalen. Representanter fra Spar Kjøp var hans to sønner, Iwan og Tom, i tillegg til produktsjef Nøss. Begge sønnene sitter i styret og eier 20 prosent hver i selskapet.

<b>STØVLENE: </b>Hva er originalen og hva er en kopi? Advokat Per Erland holder støvelen han mener er som snytt ut av nesen på hans klient Ilse Jacobsen Hornbæk sin modell i venstre hånd. Designstøvelen koster 899 kroner, billigvarianten fra Spar Kjøp 199 kroner.<br/>FOTO: GIDSKE STARK