Kystvakten fikk tidligere torsdag beskjed om at «Joana» skulle oppbringes og tas inn til Vadsø. Ifølge TV 2 skal kapteinen, som først tok betenkningstid, ha fått beskjed fra sitt rederi om å ikke bli med inn til norsk havn.

— Vi vil vurdere å bringe piratskipet til land med makt, sier sjefen for Kystvaktskvadron Nord-Norge, kommandørkaptein Steve Olsen.

Etterforskningsleder Håkon Skulstad i Østfinnmark politidistrikt bestemte tidligere torsdag at skipet skulle oppbringes.

— Vi har besluttet at tråleren skal oppbringes av Kystvakten, og føres inn til Vadsø. Dersom det er aktuelt å gi kapteinen et forelegg, vil vi vurdere å ta heft i tråleren når den er kommet til havn, opplyser Skulstad til NTB.

Skulstad sier at det er skjellig grunn til mistanke om at skipet har operert med minst to ulike nasjonaliteter. Det medfører at politiet betrakter skipet som statsløst.

— Når vi har å gjøre med et statsløst skip, er det spesielle bestemmelser i Saltvannsfiskloven som kommer til anvendelse. Kystvakten har på oppdrag fra oss foretatt en vurdering og kommet fram til at det foreligger mistanke om en rekke brudd på denne loven, opplyser han.