Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd av hensyn til liv og helse.

Streiken skulle etter planen begynne klokken 8 torsdag etter brudd i meklingen natt til torsdag, men regjeringen valgte tvungen lønnsnemnd før konflikten kom i gang.

— Anstrengt forhold

Leder Lars Amdal i Norsk Luftambulanses Flygerforening sier at flygerne ønsket å utføre akuttoppdrag under streiken, men arbeidsgiversiden nektet dem dette. Dermed hadde regjeringen ikke annet noe annet valg enn tvungen lønnsnemnd.

— Vi hadde til hensyn å trosse forbudet og fly de turene som var aktuelle, men da ble vi kriminalisert. Da fant vi det formålstjenlig å ringe helsedirektøren og be han ringe departementet og be om tvunget lønnsnemnd, sier Amdal til NTB.

Han forteller at han har opplevd konflikten som veldig fastlåst.

— Det har vært lite bevegelse. Vi har prøvd å være kreative for å få til en løsning, men det har vi altså ikke lykkes med. Forholdet til arbeidsgiveren er anstrengt nå, sier Amdal.

- Pilotenes ansvar Informasjonssjef Marte Ramborg i Norsk Luftambulanse tar ikke ansvar for dispensasjonsnekten.

— Å klage på det er å snu det hele på hodet. Det var pilotene som gikk til streik, og konsekvensene er deres ansvar, sier hun.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen fremholder at regjeringen måtte la hensynet til liv og helse gå først.

— Nær 95 prosent av virksomhetens oppdrag er akutt- eller hasteoppdrag, og Statens helsetilsyn vurderer det slik at en streik umiddelbart ville satt liv og helse i fare, sier statsråden etter møtet med partene i konflikten.