— Det er klart at om været plutselig slår om, så er det fullt lovlig å sette på piggdekk. Det er opp til hver enkelt sjåfør å vurdere om kjøretøyet er sikret med tilstrekkelig veigrep, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Nattefrost

Regelen er krystallklar; første søndag etter påske er siste dagen det er lov å benytte piggdekk. Unntaket er for de tre nordligste fylkene, der fristen er 1. mai. Men dersom føret tilsier det, så kan piggdekk likevel brukes.

På Vestlandet kan den kommende uken by på nattefrost enkelte steder, og dagtemperaturer ned mot 4 grader.

— Det kan også komme snø over 700 meter i Sogn og Fjordane, og over 800 meter i Hordaland, sier meteorologikonsulent Knut Sætre ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Ikke kontroller

Så hva gjør du så med hjulskiftet?

— Piggene skal i utgangspunktet av. Skal du over fjellet, må du vurdere om du skal ha med kjettinger eller vinterdekk, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs ved Hordaland politidistrikt.

Egne kontroller på piggdekkbruk blir det imidlertid ikke med det første.

— Nei, det blir nok ikke spesielle kontroller på dette. Men skulle vi likevel stoppe en bil med piggdekk på, vil vi nok spørre hvorfor, forteller Aarnæs.

Piggfritt

Bruker du piggfrie vinterdekk er det ingen begrensning for bruk, men vær klar over at vinterdekk er konstruert for vinterføre. De har derfor ikke de samme egenskapene på sommerføre som sommerdekk.

Generelt sett har vinterdekk dårligere veigrep på våt veibane enn sommerdekk. Blant annet har de lengre bremsestrekning på våt og tørr asfalt enn sommerdekk. Ofte har de også dårligere evne til å motvirke vannplaning.