Da Erling Mathias Havnå (48) så nyhetene på tv klokken 21 om kvelden ransdagen, fikk han vite at en politimann var drept. Først i slutten av mai, da Havnå traff Toska igjen, ble han klar over at det var Kjell Alrich Schumann som var drapsmannen.

Som ventet erkjente Arendal-mannen Erling Mathias Havnå (48) i dag at han var direkte involvert i Nokas-ranet. Han var "sleggemannen", raneren som skulle slå inn ruten i bakgården. Havnå forklarte også at Kjell Alrich Schumann var sjåfør i Range Roveren. Tidligere har blant andre David Toska utpekt denne raneren som drapsmannen, uten å ville navngi ham.

Sleggemannen

Havnå fortalte i dag om hvordan han slet med å slå inn ruten i bakgården til Nokas. I ettertid forstår han ikke hvorfor de ikke bare ga seg. Men Toska ville ikke gi seg og hentet Kjell Alrich Schumann for at han skulle skyte ned ruten. Etter dette falt ruten som et teppe, forklarte Havnå. Da ranerne kom ut på plassen etterpå, var helvetet løs.

— Plutselig kom alle ut. Ut på plassen. Der var det jo...det smalt overalt...ja, det smalt. Vi hadde ikke sjåfør. Vi manglet sjåføren. Vi begynte å rope på ham som sto i Klubbgata. Jeg vinket da han snudde seg. Det tok noen sekunder før han kom. Alt var bare kaos.

Han snur seg, har våpenet i hånden mens han løper opp mot bilen. Jeg mener våpenet kom rett inn i baksetet hvor jeg satt.

"De skyter som gærninger, det var dem som startet dette helvetet," sa Schumann, ifølge Havnå. - Schumann var preget av alvoret, selvfølgelig var han det, han var nok mer preget enn oss andre.

Fosterfar

Havnå startet sin forklaring i Gulating lagmannsrett med å fortelle om seg selv. Han er født og oppvokst i en drabantby i Oslo sammen med foreldre og tre søsken. I 1980 flyttet han til Arendal, hvor han har bodd siden. Han har vært gift og skilt to ganger og har to barn. Han har drevet treningsstudio og bowlinghall og vært engasjert av barnevernet som fosterfar.

Havnå forklarte videre om hvordan han ble kjent med David Toska, at han traff ham tilfeldig på kanariøya Lanzarote i mai/juni 2003. Etter dette møtte han Toska igjen hjemme i Arendal, uten at det ble snakket om noe kupp.

Havnå hevder at han ikke hørte om ransplanene før i januar 2004.

— Livet mitt lå sånn halvbrekk. Ekteskapet var havarert, og jeg var en meget frustrert mann. Toska kom hjem til meg. Han beskrev kuppet på Bryn og sa at han var ute etter noe lignende i Stavanger. Jeg var ikke registrert med noe kriminelt fra tidligere, og det var en fordel. Han spurte om jeg kunne skaffe noe verktøy og eventuelt en bil. Jeg sa ja til det, forklarte Havnå.

Etter flere møter får Havnå en stadig mer sentral rolle. Fram til dagen før ranet tror Havnå at han skal være vaktmann ved fluktbilene i Sørmarka.

Planen endret

Men kvelden før forteller Toska at planene er endret og spør om han kan knuse ruten i bakgården.

— Det var ingen som narret meg inn i dette, jeg steg inn sjøl, sa en selvkritisk Havnå i dag.

Havnå har endret sin politiforklaring en rekke ganger. I tingretten erkjente han en viss tilknytning til ranet, men hevdet at han hadde en perifer rolle som vaktmann i Sørmarka. Det trodde ikke Stavanger tingrett, som dømte ham til 17 års fengsel.

Tingrettsdommen inkluderer også ranet av Postens Brevsenter i Oslo i 2003. Havnås DNA ble funnet på en slegge brukt under dette ranet, men Havnå nekter fremdeles for å ha deltatt i det.

SCANPIX